PILDID ⟩ iPhone 14 jõudis täna Eestis müügile - esimesed ostjad said juba südaööl uued telefonid kätte

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Esimestena Eestis said uutele iPhone 14 telefonidele käed külje räppar Metsakutsu ja laulja Maian.
Esimestena Eestis said uutele iPhone 14 telefonidele käed külje räppar Metsakutsu ja laulja Maian. Foto: Keir Rämson / iDeal
  • Esimene käed-küljes kogemus: kõik on väga kiire endiselt, aga Dynamic Island on uus ja efektne
  • iPhone 14 on e-poes saadaval, iPhone 14 Pro-d tuleb veel eeltellimisest mõnda aega oodata

Täna südaööl avas iDeal Ülemistel uksed esimestele iPhone 14 ostjatele ja sai ka esimest korda Eestis uued telefonid lahti pakkida. 

Apple´i varem esitletud uus telefoniseera jõudis müügile alates 23. septembrist ja Eestisse saabus esialgu piiratud kogus. Kõigepealt saavad uued mudelid kätte need, kes on telefoni eeltellinud.

Ülemiste keskuse iDeali poe ukse taha oli enne südaööd tekkinud korralik rahvamass.
Ülemiste keskuse iDeali poe ukse taha oli enne südaööd tekkinud korralik rahvamass. Foto: Keir Rämson

Nagu ikka said esimesena mobiile osta tõelised fännid, kes ei pidanud paljuks öösel Ülemiste keskusse ukse taha tulla. Enne südaööd aga veel keegi osta ei saanud, selle hetkeni esines huvilistele laulja Maian lühikontserdiga.

iDeali Ülemiste poes avati esimesed telefonid fännide ja sotsiaalmeedia silme all.
iDeali Ülemiste poes avati esimesed telefonid fännide ja sotsiaalmeedia silme all. Foto: Keir Rämson

Hetkel saab e-poest ja kohapealt osta iPhone 14 mudelit, iPhone 14 Pro puhul tuleb aga natuke kauem oodata ülemaailmsete tarneraskuste tõttu, kuid e-poest eeltellides saab selle kätte esimeste seas.

«Mulle meeldib just see klassikaline kandliliste äärtega stiil,» kommenteeris räppar Metsakutsu nende uute mudelite välimust.
«Mulle meeldib just see klassikaline kandliliste äärtega stiil,» kommenteeris räppar Metsakutsu nende uute mudelite välimust. Foto: Keir Rämson

Uus iPhone 14 (see klassikaline versioon, veel on olemas iPhone 14 Pro ja Pro Max) on 6,1-tollise Super Retina XDR ekraaniga, täiustatud kaamerasüsteemiga, kus põhikaamera on nüüd 48-megapiksline, cinematic režiimiga 4K Dolby Vision videote tegemiseks kuni 30 kaadrit sekundis, Action režiimiga ülisujuvate ja stabiilsete videote käest filmimiseks, kokkupõrketuvastusega kukkumise puhul abi automaatseks kutsumiseks, kogu päeva kestva akuga ja kuni 20 tunni videoesituse akuajaga. Sees on endiselt A15 Bionic kiip viietuumalise graafikaprotsessoriga ning muidugi ka 5G andmeside.

Korpus on kaitstud kriimustuste ja põrutuste vastu Ceramic Shield kaitsega ning veekindel, vastates standardile IP68.

Kätte haarates on esmamulje üsna tuttav võrreldes varasemate kandiliste äärtega mudelitega, ekraan on väga hea ja selge, menüüd liiguvad ülikiirelt, tundlikkus sõrmevajutustele ja viidetele ka väga hea. Kuid kõik see pole just väga suur uudis.

Enne põhjalikumalt proovimata aga paistab olevat uue iPhone´i kaks kõige silmatorkavamat uuendust näiteks «dünaamiline saar», mille kohta ei saa Androidi kasutajad öelda, et see on nende telefonidel ammu olemas oli. Ekraani sisse kaamera-auku peidetud sensorid ja kaamerad on küll Androidi platvormil varemgi olnud, kuid Apple´i jaoks uudne lahendus on saanud huvitava tarkvaralise toe. Nn Dynamic Island on veidi suurem tume riba kaamera-augu ümber, mis pikeneb ja laieneb sinna kuvatavate lühiteadete ja äppide infoga. See on nagu uus olekuriba, mis venib vastavalt teadete olemusele. Näiteks näidatakse laieneval saarel mängivat muusikapala või mõnda saabunud sõnumit.  Nüüd on kiirelt tekkinud samasugused lisaäpid ka Androidi platvormidele, mis Apple´i lahendust kopeerivad.

Teine efektne lisa on ooterežiimis ekraan, mis näitab värvilist taustapilti, kuid väga tumedalt, et akut liiga palju ei kuluks. Enam pole ekraanil vaid mustvalged lühiteated, kui telefon on ooterežiimis.

Üks enim kõmu tekitanud omadusi, satelliitsõnumite tugi aga Eestis veel ei tööta - see on varsti saadaval USA-s ja Kanadas. Kuid ilmselt laieneb peagi ka mujale.

iPhone 14 hind algab 1029 eurost (odavaim 128 GB versioon) kuni 1429 euroni (512 GB versioon).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles