VIDEO ⟩ Vaata, kuidas tulistatakse alla venelaste hävitaja SU-30 ja kuidas kaks pilooti katapulteeruvad

tehnika.postimees.ee
Copy
Sukhoi Su-30SM.
Sukhoi Su-30SM. Foto: Alex Beltyukov / Wikimedia Commons

Nädalavahetusel olid Vene okupatsioonivägede õhujõududel mustad päevad. Laupäeval tulistati Ukraina andmetel alla neli hävitajat: üks Su-34, kaks Su-30 ja Su-25. Kahest viimasest allatulistamisest on Internetis üleval ka videod.

Allolevas videos nähtav SU-30 allatulistamine sai teoks mobiilse õhutõrjerelvaga Harkivi oblastis. Kahekohaline ja 1989. aastal esimest korda esitletud seda tüüpi Vene hävituslennuk SU-30 on kahe reaktiivmootoriga ning üks võimsamaid Vene hävitajaid, mis praegu kasutuses. Videos manööverdab see madalal maapinna kohal, enne kui saab raketilöögi.

Tabamuse saab vähemalt üks mootoritest ja lennuk süttib põlema. Reaktiivlennuk kaotab kohe kiiresti kõrgust ja põrkab hetk hiljem vastu maad, kaheliikmelise meeskonna langevarje on näha enne hävitaja allakukkumist. Meeskond seega pääses.

Videos nähtud tabamus on teele saadetud arvatavasti kas õlalt lastava 9K38 Igla või FIM-92 Stinger õhutõrjerelvaga.

Esimene neist on nõukogudeaegne infrapunakiirgusel töötav relv, mille teenistusajalugu ulatub 1981. aastasse, kuid mida kasutatakse siiamaani nii venelaste kui ukrainlaste poolt. 9K38 Igla-S võib tabada sihtmärki kuni 6000 meetri kauguselt.

USA analoog FIM-92 Stinger kasutab sihtmärgi tabamiseks samuti lennukist kiirguvat infrapunakiirgust ning tabab kuni 4500 meetri kauguselt. Õhutõrjerelv võeti kasutusele 1981. aastal.

Ukraina kaitsejõud raporteerisid neljast ühe päeva jooksul alla tulistatud vaenlase hävitajast, kuid Twitteri lõimes mainitakse veel lisaks laupäevase saagina viiendat õhusõidukit, lahingukopterit KA-52, mis laupäeval oma otsa leidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles