Ühisrahastuse saidil jookstakse tormi maailma võimsaimale kodu mitu päeva toitvale akupangale (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Energiakriis nõuab rekordilisi energiasalvesteid. USA firma otsustas välja tuua maailma suurima akupanga kodudele.
Energiakriis nõuab rekordilisi energiasalvesteid. USA firma otsustas välja tuua maailma suurima akupanga kodudele. Foto: Zendure

Idufirma Zendure küsis paar kuud tagasi ühisrahastuse platvormil Kickstarter starditoetust kümme tuhat dollarit oma väidetavalt maailma võimsaima akupanga mudeli tootmise alustamiseks. Sel ajal vaevles USA läänerannik kuumalaine ja elektrikatkestuste käes. Idufirma konto topiti kiiresti sõna otseses mõttes raha täis, sest praeguseks on kogunenud rohkem kui sada korda suurem summa, kui küsiti. Hetkel on toetuseks kokku saadud ligi 1,2 miljonit dollarit ning rahasadu jätkub.

Alles eile ametlikult esitletud hiiglaslik akupank Superbase-V maksab alates 3800 eurost ning on 6,4 kWh mahutavusega. Keskmist kodumajapidamist peaks suutma selline monstrum toimimas hoida kaks-kolm päeva.

Tehnoloogiliselt väidab tootja olevat uue akupanga ka uutmoodi ehitusega, kuigi endiselt on kasutusel haruldane leelismetall liitium (juba on maailmas olemas ka tunduvalt keskkonnasõbralikumad naatriumakud).

Tegemist on «pooleldi tahkete» (semi-solid) LiFePO4 tehnoloogiaga akudega, mille süttimise oht on tunduvalt väiksem, kui tavalistel liitiumiakudel nende spetsiaalse sisemise ehituse pärast. Sellega pidi olema ka energiatihedus 42 protsenti suurem, kui tavalistel liitium-ioon lahendusega energiakandjatel.

Suure reisikohvri mõõtu akupangaga peaks saama ära toita igasugused kodumasinad kasvõi kõiki korraga sisse lülitades.
Suure reisikohvri mõõtu akupangaga peaks saama ära toita igasugused kodumasinad kasvõi kõiki korraga sisse lülitades. Foto: Zendure

Akupanka saab laadida kuni kolmekilovatise päikeseenergiajaamaga, 2. taseme elektriautode kiirlaadimisjaamades või seinakontaktist ning see sisaldab väliseid «sõidutulesid», hääljuhtimist ja mootoriga ringikäivaid rattaid, kuna kast on ju päris raske, mida veeretada (59 kg).

Euroopa elektrivõrgust laadimiseks on vaja vooluvõrku, mis kannatab välja 12,5 amprit ning välja antakse korraga voolu kuni 16 amprit. Seega kui elektriliitumine on tehtud näiteks 16 amprile, siis peaks üks selline akupank elektrikatkestuse ajal või kõrge börsihinna tundidel maja täielikult ära toitma.

Vajadusel saab terve hulga lisa-akusid põhiaku külge ühendada. Elektriautot saab ka laadida.
Vajadusel saab terve hulga lisa-akusid põhiaku külge ühendada. Elektriautot saab ka laadida. Foto: Zendure

Seadmel on 14 erinevat väljundit tavalistest europistikupesadest auto sigaretisüütaja või USB C väljunditeni.

Kui kuskilt õnnestub leida energiaallikas võimsusega kuni 6,6 kW, võib säärase akupanga täis saada tunniga. Juurde saab osta lisa-akusid, millega võib mahutavust suurendada kuni 64 kWh-ni.

Ettevõte räägib pressiteates veel ilusa loo sellest, miks taolisi hiiglaslikke akupankasid nende firmas tootma hakati (lisaks sellele, et kõik neid praegu energiakriisi hirmus niikuinii osta tahavad): Zendure´i tegevjuht ja asutaja Bryan Liu veetis nimelt esimesed kaheksa aastat oma elust väikeses Hiina külas, kus elektrit ei olnudki. Öösiti õppis ta petrooleumilambi valguses. Kui tema asulasse jõudis elekter, olevat olnud öösel palju turvalisem ning õhtul lihtsam lugeda ja õppida.

Uus kõige võimsam akupank on saadaval alates 19. novembrist.

Seni peeti maailma võimsaimaks koduseks akupangaks Ecoflow DELTA Pro´d, mille maht on 3600 Wh ning mis on ka Eestis müügil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles