«See on sama oluline nagu fotograafia leiutamine»: tehisintellektil lastakse teha mängufilm (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Nii algab mängufilm, mille sisu dikteerib rahvas ja visuaali loob tehisintellekt. Tehnoloogiaettevõtja paneb tükid tervikuks kokku.
Nii algab mängufilm, mille sisu dikteerib rahvas ja visuaali loob tehisintellekt. Tehnoloogiaettevõtja paneb tükid tervikuks kokku. Foto: Ekraanipilt

On üks planeet, mis koosneb soolast. Astronaudid arvavad, et seal ei saa eksisteerida mingit elu, aga ometi nad leiavad midagi... edasi areneb kõik nagu filmis, õigemini nagu tehisintellekti tehtud mängufilmis. Saksa tehnoloogiaettevõtja Fabian Stelzer otsustas luua linateose, mille panevad kokku mitte režissöör, produtsendid ja näitlejad, vaid kuulsad tehisintellektid DALL-E, Stable Diffusion ja Midjourney.

Masinad loovad filmi kujutised ja heli, inimene Stelzeri enda kehastuses sisestab vaid  soovitud tegelaste ja objektide lühikesed tekstikirjeldused, mis ütlevad ette ka filmimise vaatenurga ja efektid.

Stelzer kirjeldas seda mängufilmi ajakirjale PCMag kui täiesti uue ajastu algust, «mis on sama oluline nagu fotograafia leiutamine». Tema nägemuse järgi liigubki filmitööstus just selles suunas ja suure osa ekraanile jõudvast pildist teeb juba varsti valmis tehisintellekt (AI).

Fabian Stelzeri teos on 1970ndate stiilis kosmoseulmekas astronautidest, kes leiavad soolast koosneva planeedi. Näitlejad, helid ja maastikud on kõik tehislikud peale Stelzeri enda hääle, mis on sünteeshäälte aluseks.

Praegu saavad filmi jälgijad Twitteris ise määrata, mis järgmisena juhtub, seega ei pea filmilooja isegi stsenaariumiga ise palju vaeva nägema, vaatajad kirjutavad selle kokku.

See on üks filmitegelastest, tehisintellekti loodud kadett Justine Santana.
See on üks filmitegelastest, tehisintellekti loodud kadett Justine Santana. Foto: Ekraanipilt

Tegelaste kõnede sünteesimiseks kasutab Stelzer tehisintellektil põhinevat kõnesüntesaatorit Murf, mis teeb tema häälest kõigi filmitegelaste hääled. Kuna AI on veel kehv animeerija, siis senised «isutekitajad» on pigem seisvad pildid, millele antud natuke liikumist sisse-välja suumimisega, aga filmilooja loodab peagi edasi liikuda ka videokaadritega, mis tõesti efektselt liiguvad. Esimesed suuremad tehnoloogiahiiud, nagu näiteks Meta, on juba masina videoid tegema pannud vaid etteantud teksti põhjal, see pole enam raske.

Fabian Stelzer on neuroteadlane ja pole filmindusega varem kokku puutunud, aga põhjendab oma äkilist valdkonnavahetust sellega, et AI lubab ju nüüd ka paljudel tavalistel inimestel osavalt maalida ilusaid pilte, ilma et nad joonistada oskaksid, miks mitte siis proovida temasugusel mängufilmi teha?

Filmi treilerit näeb siit:

Kui see esimene sissejuhatav klipp tundub veel suhteliselt algeline ja robotlik paigalolevate piltide jada, siis nüüdseks on filmilooja koos AI-ga teinud esimesed inimese moodi tegelased, kes lausa liiguvad. Näitlejate valik toimus samuti Twitteris ning publik sai oma sõna sekka öelda.

Uuem stseen koos valitud näitlejatega näeb välja selline:

 

Fabian Stelzer on kogu filmi materjali vabakasutuseks andnud Creative Commons 0 litsentsiga, seega igaüks võib seda kasutada ja vabalt töödelda, nii nagu ise soovib.

Siin on veel üks filmi «Sool» isutekitaja:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles