Tuugen püstitas elektritootmise päevarekordi - selle energiaga saaks sõita 1,8 miljonit kilomeetrit! (10)

tehnika.postimees.ee
Copy
Taanis puhusid tuuled viimastel nädalatel eriti soodsalt, nii et üks tuulik suutis ööpäevas toota sama palju, kui vajavad 18 tuhat majapidamist elektrit.
Taanis puhusid tuuled viimastel nädalatel eriti soodsalt, nii et üks tuulik suutis ööpäevas toota sama palju, kui vajavad 18 tuhat majapidamist elektrit. Foto: Siemens Gamesa
  • Toodeti 359 megavatt-tundi ühe ööpäevaga
  • 24 tunniga toodetud elektrist jätkuks 18 000 kodumajapidamise jaoks aastas
  • Tegemist on Hispaania-Saksa ühisettevõtte tuuliku prototüübiga, mis on maailmas suuruselt kolmas

Praegusel tuulisel ajal püstitavad tuuleelektrijaamad rekordeid ning oodatult purustas maailmarekordi ka Hispaania-Saksa ühisettevõte Siemens Gamesa, mille uus prototüüp-tuulegeneraator SG 14-222 DD tootis üle oma tavalise ettenähtud tootmisvõimsuse.

Tuugen ehk elektrituulik, mille Siemens Gamesa aasta tagasi püsti pani, on Hiinas toodetava 16-megavatise MingYangi ja Euroopas kasutatava Taani tootja Vestase 15-megavatise tuulegeneraatori järel oma 14 MW võimsusega küll ametlikult kolmas, kuid läks tegeliku tootmisega neist mööda.

Rekordiomaniku tiiviku pikkus on ainuüksi 108 meetrit. Ühe tiiruga katab see 39 000 ruutmeetrit. Kuigi nimivõimsus on generaatoril 14 MW, suudab see erandolukorras hea tuulega ka 15 MW välja anda. Mudeli masstootmist alustatakse 2024. aastal.

Ööpäevaseks rekordiks oli vaja erakordselt soodsaid tuuletingimusi. Tuulik töötas 98 protsenti ajast ning tootis täisvõimsusel, kuna Taanis Østerildis, kuhu prototüüp oli paigaldatud (maismaal, mitte meres, milleks see mudel on tegelikult ette nähtud) puhusid praegu kogu aeg väga soodsad tuuled.

Teoreetilisest maksimumist 360 MW jäi puudu vaid üks megavatt, mille põhjuseks on see, et ka liiga tugeva tuulega generaator enam ei tooda. Kui tuule tugevus ületab 25 m/s, lülitub jaam turvalisuse pärast hoopis välja.

Selle ööpäevas toodetud energiahulgaga saaks keskmise elektriautoga liikuda 1,8 miljonit kilomeetrit või toita ära 18 tuhat majapidamist.

Vaata videost, kuidas käis rekordiomaniku püstitamine:

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles