Uus materjal võimaldab päikest püüda ka rõivastel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus painduv päikeseenergiat püüdev materjal Power Plastic.
Uus painduv päikeseenergiat püüdev materjal Power Plastic. Foto: Konarka
USA väikefirma Konarka on välja töötanud päikeseenergiat püüdva materjali, mida saab põimida kangasse ja valmistada nii elektrienergiat tootvaid rõivaid.  

Kerge, painduv ning võrdlemisi odav materjal kannab nime Power Plastic. Selle valmistamiseks prinditakse polümeertint õhukesele filmiribale ja see põimitakse kangasse. Kui päikesekiired jõuavad tindini, vabanevad elektronid ning kangas hakkab elektrit tootma, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator Cleantechnicat.

Power Plasticu headeks omadusteks on lisaks painduvusele ja odavusele ka tavapärasest kõrgem efektiivsus hämaramas valguses.

Kuna Konarka plaanib tehnoloogiat edasi arendada ja materjali läbipaistvaks muuta, võib Power Plastic tulevikus kasutusele tulla ka aknaklaasides, mis annaks näiteks klaasfassaadidega majades suurepärase võimaluse elektritarvete vähendamiseks.

Peamine miinus materjali juures on selle vastupidavus, Power Plasticu eeldatav eluiga on hetkel vaid viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles