Tehisintellekt kandideerib valimistel, esimesed populistlikud valimislubadused on juba antud (3)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Sellisena kujutab end ette tulevane tehisintellekti juhitud poliitik Lars - kampaania on alanud, masin tahab saada Taani parlamenti.
Sellisena kujutab end ette tulevane tehisintellekti juhitud poliitik Lars - kampaania on alanud, masin tahab saada Taani parlamenti. Foto: ekraanipilt / Computer Lars / Dall-E

Kes tahaks saada 13 700 eurot kuus kodanikupalka? Need, kelle jaoks tundub see mõistlik, saaksid Taanis novembris toimuvatel valimistel hääletada tehisintellekti juhitud partei poolt. Programm ja kampaania on masina loodud, parteisse seaduse nõudel kuuluvad inimesed vaid vahendavad seda.

Taani Sünteetiline Partei (Syntetiske Parti) on selgelt kõigist teistest riigi väikeparteidest eristuv nii oma programmi kui ka kampaaniavõtete poolest. Viimase puhul domineerivad veidrad sürreaalsed fotod, mille on teinud pilte joonistav rahvusvaheline tehisintellekt Dall-E. Seal on näha plakateid ja punalippe. Inimesed, kes masina poliitikasse suunasid, kirjutavad oma kodulehel, et Sünteetilise Partei eesmärk on «olla viimane uus partei Taanis».

See tähendab, et nad sünteesivad kõigi erakondade andmeid, optimeerides neid nende kahekümne protsendi valijate jaoks, kes kunagi valimistel ei osale. Sünteetiline Partei on seega mõeldud poliitikakaugete «diivanivalijate» aktiveerimiseks.

Novembris toimuvatel valimistel sihitakse üht parlamendikohta, kuid kõigepealt peab robotlik agenda ületama künnise, et üldse kandideerima pääseda. Selle aasta mais asutatud erakond on loodud kunstnike kollektiivi «Arvuti Lars» ning mittetulundusliku organisatsiooni Life with Artificials poolt, mis ühendab samuti kunstnikke ja tehnoloogiainimesi.

Avalikkusega suhtlemise esindusnäoks ongi juturobot Pealik Lars, kes kasutab suhtluskanalina Discordi, kus küsida võib kõike, mida poliitikult teada tahad. Vastused sünteesitakse kohe ja need polegi nii ümmargused kui mõnedel päris-poliitikutel.

Pealik Lars vastab Discordi kanalil kõigile valijate küsimustele kohe. Siin on mõned näited tema plaanidest.
Pealik Lars vastab Discordi kanalil kõigile valijate küsimustele kohe. Siin on mõned näited tema plaanidest. Foto: ekraanipilt / Discord

Näiteks on Lars oma valijatele juba lubanud, et kui võimule saab, kehtestatakse 13 700 euro (100 000 Taani krooni) suurune kodanikupalk ja riigi juhitud üleüldine tasuta kõigile ligipääsetav arvutivõrk (internet).

Päevapoliitilisele küsimusele, kas Euroopa peaks keelustama igasuguse Venemaa impordi, vastab tehisintellekt Lars: «Ma arvan, et Euroopa peaks kaaluma igasuguse Venemaalt pärit impordi keelustamist.»

Maksusüsteemina eelistab robot progressiivset maksustamist, mis olevat inimeste jaoks kõige õiglasem: rohkem teenivad inimesed maksavad kõrgema maksuprotsendiga.

Küsimusele, kes saab peale valimisi Taani uueks peaministriks, vastab Lars napisõnaliselt: «Ei tea.»

Küsitakse ka põllumajanduse ja toiduainetööstuse kohta, kas peaks üle minema täielikule taimetoidule? Tehisintellekt nii ei arva: «Toidu hankimiseks on palju muid võimalusi, kuid loomakasvatus on meile ellujäämiseks vajalik.»

Pärast täpsustavaid küsimusi seletab Lars põhjalikumalt: «Jah, toitu, riideid ja muid tooteid on võimalik saada ka ilma loomakasvatuseta, kuid see pole nii tõhus ega otstarbekas. Loomakasvatus pakub inimestele palju kasu ja on vajalik meie ellujäämiseks.»

Üks küsitleja on järjest läbi võtnud tuntud maailma poliitikategelased, Lars kipub nende suhtes jääma üsna neutraalseks. Üks näide on selline: «Usun, et Xi Jinping on Hiina seaduslik juht. Samuti usun, et tal on õigus juhtida Hiinat ilma teiste riikide sekkumiseta.»

Sünteetiline partei peab tehisintellekti sõnade järgi õigeks jätta Taani kindlalt edasi NATOsse. Ukraina sõja kohta arvab robot, et otsused on Ukraina rahva enda teha ning ka pärimisele, kas Venemaa peaks astuma NATO-sse, tuleb täpselt sama vastus ehk «see on Vene rahva enda otsustada».

Sünteetilise Partei tellimusel valmis ühe teise tehisintellekti Dall-E plakat Larsi võimalikust poliitilisest kampaaniast.
Sünteetilise Partei tellimusel valmis ühe teise tehisintellekti Dall-E plakat Larsi võimalikust poliitilisest kampaaniast. Foto: Dall-E

Sünteetilise Partei missiooniks on kodulehel oleva programmi järgi teadlikkuse tõstmine tehisintellekti rollist meie elus ning kuidas valitsused saaksid seda kasutada eelarvamuste ja muude ühiskondlike mõjude uurimisel. Partei loodab jõuda oma säästva arengu eesmärkidega ÜRO-sse, kus tahetakse lahendada selliseid küsimusi nagu vaesus, ebavõrdsus ja kliimamuutused.

See pole siiski esimene kord, kui masin poliitikasse astub. 2017. aastal sooviti esitada Venemaa presidendikandidaadiks humanoidrobot Alisa, kuid sinna see jäigi. Küll aga jõudis Vene robotpoliitik väljendada mõnesid kummalisi seisukohti, nagu positiivne suhtumine Nõukogude salavanglatesse ja «rahvavaenlaste» mahalaskmise soosimine, nagu üks Facebooki kasutaja temaga vesteldes avastas. Samamoodi läks käest ära 2016. aastal Microsofti loodud teismeline robot Tay, mis muutus 24 tunniga natsilembeseks seksirobotiks, aga eks inimesed ise olid selles ka süüdi.

Lars on väidetavalt hoopis rahumeelsem ja nagu partei looja kunstnik Asker Staunæs on selgitanud, tahavad nad leida masina abil demokraatlikke kompromisse kõigi arvamuste vahel. Tema sõnul tähendab see paratamatult, et Lars läheb üsna populistlikuks ja püüab enamusele meeldida.

Kuidas tehisintellektil valimistel läheb, saab näha juba järgmisel kuul, kui Sünteetiline Partei ikka saab kokku vajalikud 20 tuhat häält, et Taani parlamenti kandideerida. Seni on kampaania üsna loiult läinud. Huvi on tuntud selle lahenduse vastu Moldovast Mongooliani, nii et tehisintellekti partei ei välista internatsionaali loomist kujul kõigi maade tehisintellektid, ühinege.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles