IKEA hakkas mööblit vedama isejuhtivate veoautodega

tehnika.postimees.ee
Copy
Isejuhtivas raskeveokis on küll juht kaasas, kuid IKEA lao ja poe vahel sõites ei pea ta kätt rooli külge panema.
Isejuhtivas raskeveokis on küll juht kaasas, kuid IKEA lao ja poe vahel sõites ei pea ta kätt rooli külge panema. Foto: Kodiak

Isejuhtivaid veoautosid arendav ettevõte Kodiak Robotics lõi käed firmaga IKEA Supply Chain Operations, et alustada autonoomseid kaubavedusid. Kodiaki isejuhtiva raskeveokiga veetakse IKEA tooteid seitse päeva nädalas jaotuskeskuse ja poe vahel ligi 480 km pikkusel teel.

Kodiaki autonoomse sõidukiga peab siiski kaasa sõitma ka autojuht, kes ei pea käsi rooli küljes hoidma, kuid Texases tuleb veel sellist liiki masinatega inimene teele kaasa panna. 

Isejuhtiva veoki professionaalne turvaja ehk saatja-veokijuht võtab igal hommikul Baytowni jaotuskeskusest Texases peale koormatud haagise ja jälgib siis autonoomset tarnimist Friscos asuvasse poodi hiliseks pärastlõunaks.

Kodiak kirjeldab oma kodulehel, et nende sõiduk on siiski täiesti liikluskõlbulik ka ilma inimeseta. Masin saab hakkama ridade vahetamise, kiirusemuudatuste, teetööliste ja teiste sõidukitega arvestamisega, ehitustel kasutatavate spetsiifiliste siltide äratundmisega ning ehitustsoonis manööverdamisega. Nn «Kodiak vision» kasutab kaameraid, LIDARi ja radari kombinatsiooni, millega pardaarvuti saab ümbritsevast teest põhjaliku ülevaate. Samuti võib iga veok uuendada pilvepõhist kaarti reaalajas, andes teistele sõidukitele märku takistustest või muutustest teel.

Autonoomsed veokid on ka 10 protsenti kütusesäästlikumad, näitas California San Diego ülikooli tehtud uuring.

Kodiak on alates 2019. aasta keskpaigast teinud iga päev kaubaga testsõite Dallase ja Houstoni vahel ning alates 2021. aasta keskpaigast Dallase ja San Antonio vahel. IKEA ütles isejuhtiva transpordi edasiste laienemisplaanide kohta väljaandele Gizmodo, et nad jälgivad riiklikke regulatsioone ja otsivad võimalusi «paremini mõista, mida automatiseeritud sõidukid transpordivaldkonna jaoks tähendavad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles