Telia nimel levitatakse libaloosimise võiduteateid

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja petukiri, kus kutsutakse üles oma andmeid loovutama.
Selline näeb välja petukiri, kus kutsutakse üles oma andmeid loovutama. Foto: Telia

Viimase nädala jooksul on hakanud levima juhtumid, kui internetikasutajateni jõuab Telia küsitluseks maskeeritud reklaam, milles lubatakse erinevaid auhindu. Tegemist on aga petuskeemiga.

Telia turvaintsidentide valdkonna juhi Aare Kirna kinnitusel on tegemist pahatahtliku reklaamiga, mille tellijaks ei ole Telia ning mille eesmärk on inimeste panga- ja kasutajaandmete õngitsemine.

«Telia ei vii läbi loosimisi ega auhinnamänge, kus palub kasutajal võidu lunastamiseks kuhugi sisestada oma pangakaardiandmeid või paroole. Kui olete mõne sellise reklaami peale sattunud, siis ei tasu uskuda, et paari euro eest võib saada telefoni või arvuti. Selliseid reklaame on parem ignoreerida ning mitte selles olevaid linke vajutada ega oma andmeid kuhugi sisestada. Kui olete siiski oma pangakaardi andmed või paroolid  sisestanud, tuleks võimalikult ruttu oma pangale teada anda ning sel viisil jagatud paroolid kiiresti ära vahetada,» ütles Kirna.

Telia nimel levivad nimetatud petuloosimised praegu veebireklaamidena. Kui inimene surfab internetis, võidakse talle koos teda huvitava lehega ka petureklaami kuvada.

Aare Kirna sõnul tuleks selliseid reklaame ignoreerida. Samuti soovitab ta paigaldada oma veebilehitsejale või nutiseadmele reklaamiblokeerija, mis aitab analoogsetest teadetest lahti saada. Sobivad brauserilaiendused on uBlock Origin või Adblock Plus, viimane on saadaval ka nutiseadme äpina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles