Eestlane läheb poolaasta olulisimale e-sporditurniirile vastu tiitlikaitsjana (1)

Steven Tiirik
Copy
Foto: HLTV.org

E-spordifännidel on taaskord aeg tolm monitoridelt pühkida, sest tulistamismängu «Counter-Strike Global Offensive» suurim turniir, IEM Rio Major 2022, algab juba 31. oktoobril.

Seekord Brasiilias toimuv üritus on juba 18. kord, kui mängu looja Valve’i sponsoreeritud turniir aset leiab. Majori karikas on kõige paremini tunnustatud ja kõige olulisem tiitel «CS:GO» e-sportlase jaoks. Rahaline auhind turniiri võitjale on 500 000 dollarit.

Turniirist võtab loomulikult osa ka Eesti parim «CS:GO» mängija Robin «ropz» Kool, koos oma tiimi FaZe Claniga. FaZe on Majori valitsev meister ning lisaks Majorile on nad suutnud sel aastal võita veel kolm suurturniiri.

Maailma parimate meeskondade edetabelis asetseb Kooli kodutiim hetkel teisel kohal. Alates aprilli algusest, kui FaZe oma praeguse koosseisuga esimest korda edetabeli tippu jõudis, on nad iga nädal uuenevas edetabelis pidanud esikoha loovutama vaid neljal nädalal. Praegu on HLTV edetabelis esikohal Vitality.

Majori kvalifikatsiooniturniiri suutis FaZe läbida täisedus ehk kõik oma vastased suudeti alistada. See viib nad eesootaval turniiril automaatselt 16 parima sekka. Kõike seda arvesse võttes võib südamerahuga öelda, et FaZe ja ropz on Majori kindlad favoriidid.

Ropz liitub FaZe Claniga

Ropz liitus oma praeguse meeskonna FaZe Claniga käesoleva aasta 3. jaanuaril, vahetades tiimi põhikoosseisust välja ühe «CS:GO» ajaloo parima mängija Olof «olofmeister» Kajbjeri. Kui enne ropzi liitumist oli FaZe üsna sügavas augus ja üle kahe aasta polnud meeskond mitte ühtegi tiitlit võitnud, siis eestlase tulekuga muutus kõik.

Viimane tiitel, mille FaZe enne ropzi liitumist võitis, oli BLAST Pro Series Copenhagen 2019. Pärast seda on meeskond küll suutnud veel kahel IEM turniiril pääseda poolfinaali, kuid sellega saavutused ka piirduvad.

Kuigi tiim on alati koosnenud staaridest, ei suutnud FaZe pikalt leida õiget sagedust oma mängijate vahel. Kahe aasta jooksul, mil Euroopa meeskond ei suutnud ühtegi tiitlit võita, mängisid nende ridades sellised maailma absoluutsed tipud nagu NiKo, coldzera, olofmeister ja Kjaerbye.

Kõik eelmainitud mängijad on olnud esindatud HLTV maailma 20 parima mängija edetabelis. Kolm neist on võitnud vähemalt ühe Majori, kuid mitte keegi neist ei suutnud tiimile pakkuda seda, mida suudab ropz praegu.

Juba vähem kui kolm kuud pärast koosseisu uuendamist võitis tiim oma esimese tiitli IEM Katowice 2022. Napilt kuu hiljem võideti teine, ESL Pro League S15. Turniiri parimaks mängijaks valiti ropz. Täpselt kuu ja 12 päeva hiljem võitis FaZe oma esimese Majori. Juulis võideti oma selle aasta neljas suurturniir IEM Cologne 2022.

Kui Kool uue meeskonnaga liitus, asetses FaZe HLTV edetabelis 11. kohal. Täpselt neli kuud võttis aega, et uue koosseisuga jõuda esimesele kohale.

Tiimist, mis ei suutnud mitme aasta vältel võita mitte ühtegi tiitlit, on saanud terve «CS:GO» maastiku kõige kardetum vastane. FaZe on hetkel ühe turniiri võidu kaugusel Intel Grand Slam võidust.

Tegu on 1 000 000 dollari suuruse auhinnarahaga meeskonnale, kes suudab ühe hooaja jooksul esimesena võita neli ESL-i või IEM-i korraldatud turniiri. Auhinda hakati välja andma 2018. aastal. Esimesena võitis tiitli Taani meeskond Astralis, hiljem on ihaldatud saavutuseni jõudnud veel Team Liquid ja NaVi. FaZe’i mängijate jaoks on tegu kahtlemata väga tugeva motivaatoriga algaval Majoril.

Teekond Majorile

Nagu ikka, toimus enne põhiturniiri Majori kvalifikatsiooniturniir RMR (Regional Major Rankings). Formaat on lihtne – kõik maailma tugevaimad meeskonnad on jagatud nelja gruppi, sõltuvalt oma asukohast. Euroopa meeskonnad on oma arvukuse tõttu jagatud kahe grupi vahel, Ameerika meeskonnad mängivad omavahel ning neljanda grupi moodustavad Aasia ja Okeaania meeskonnad.

RMR toimub swiss-formaadis ehk kõik meeskonnad mängivad üksteise vastu vaid ühe kaardi, välja arvatud edasipääsu- ja väljalangemismängud, mis toimuvad kolmest-parim-formaadis. Euroopa grupis on igal meeskonnal võimalik kokku mängida kuni viie vastasega, kolme võidu korral liigub meeskond edasi, kolme kaotuse puhul tuleb asjad pakkida.

Grupi neli parimat liiguvad otse Majori 16 parima meeskonna sekka (Champions stage) ja esimeses voorus (Challenger stage) nad väljalangemisele mõtlema ei pea.

FaZe kuulus RMR Euroopa regiooni A-gruppi, kus suudeti kõik oma vastased alistada ja sellega kinnitati koht 16 parima seas. Nende esimeseks vastaseks oli Euroopa segatiim GamerLegion, kelle vastu peeti väga pingeline lahing kaardil Mirage. Pärast nelja lisaaega kuulutati seisuga 28–25 mängu võitjaks FaZe.

Kergem polnud ka FaZe’i järgmine vastane fnatic, keda võideti samuti lisaajal tulemusega 19–17. Otsustavas mängus Sporuti vastu lasi FaZe taaskord fännidel praadida. Kolmest kaardist kaks läksid taaskord lisaajale, kuid 2–1 lõppseisuga suudeti mäng siiski võita ja ennast legendide hulka viia. FaZe’i poolt oli RMR-turniiri statistiliselt parim mängija AWP rolli kandev lätlane broky.

Võib tunduda, et FaZe ei esinenud kvalifikatsiooniturniiril just kõige enesekindlamalt. Läksid ju viiest kaardist tervelt neli lisaajale. Siiski tasub arvestada fakti, et kõik FaZe’i vastased pääsesid ka ise Majorile. Ropzi tiim tegi seekordsel Rio kvalifikatsioonil parema tulemuse kui mullu Antwerpi Majori eel ja me kõik mäletame, kuidas viimane Major FaZe’i jaoks lõppes.

Kokkuvõte

FaZe’i kasuks räägivad paljud asjaolud. Tiim on terve 2022. aasta «CS:GO» maastikku domineerinud, võites kuuest suurturniirist lausa neli. Optimistlikuks teeb ka asjaolu, et esimest korda minnakse kogu mängu suurimale turniirile vastu valitsevate meistritena.

Grand Slam on käeulatuses. Kvalifikatsioon läbiti täisedus. FaZe on hetkel maailma viie parima meeskonna seas ainuke, kes pole pärast viimast Majorit teinud oma koosseisus muudatusi. Käesoleva aasta jooksul on FaZe’i võiduprotsent HLTV TOP 5 meeskondade vastu olnud 64,06 protsenti, samas kui nende suurimate konkurentide tulemused samal skaalal on: NaVi 59,18 protsenti; Cloud9 55,56 protsenti; ja Vitality 46,48 protsenti.

Vabandusi, miks algavat Majorit mitte võita, FaZe Clanil ei ole. Meeskond on parimas vormis ning nüüd jääb üle vaid ajalugu teha.

Rio Majori esimene voor saab avapaugu 31. oktoobril. FaZe astub võistlustulle viiendal novembril. Turniiri finaal leiab aset 13. novembril.

Kõikidele Rio Majori mängudele saad panustada Olybet e-sport keskkonnas. Uutele liitujatele 30 eurot raha tagasi garantii!!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles