Vaata, milline on veebirisu, mis võib teilt näpsata paroole ja isikuandmeid

Rauno Liitmäe
, Postimees Grupi andmekaitse juht
Copy
Postimehe väljanägemisega veebirisu on lihtsalt ära tuntav aga see nõuab siiski tähelepanu.
Postimehe väljanägemisega veebirisu on lihtsalt ära tuntav aga see nõuab siiski tähelepanu. Foto: Postimees
  • Võrguavarustel varistevad inimesi Postimehe-karva veebilõksud
  • Õnneks on need lihtsalt ära tuntavad – vaja vaid veidi suuremat tähelepanu

Kiirustades võivad kasutajad komistada veebirisu otsa, mis aktiivse lõksuna asub õngitsema isikuandmeid, paroole ja muud olulist. Sellistele lõksudele on antud ka Postimehe nägu kuid selle taga pole Postimehe sisu.

Peaasjalikult facebook.com keskkonnas on levimas Postimehe kujundust imiteerivad leheküljed, mis tegelevad õngitsuse ja kelmusega, ennekõike lubatakse krüptovaluuta või investeerimistarkvara abil rikastumist. Eesmärgiks on kätte saada inimeste kontaktandmeid ja pangarekvisiite.

Reaalsuses pole neil lehekülgedel Postimees Grupiga mingit seost ning palume teil olla valvsad ning vältida taolistele linkidele klikkimist! Tähelepanelikumad lugejad võivad ka märgata, et esiteks sarnaneb taoliste lehekülgede visuaal Postimees.ee varasemalt kasutusel olnud kujundusele ning nende veebilehtede URL ei ole kunagi algusega postimees.ee, vaid hoopiski nt dangquang.top, cksoj.xyz, tubybi.com vms. NB! Neile ärge nüüd siit ise klikkima minge, sest just need ongi veebilõksud, mille eest hoiatan. See ongi üks peamisi viise, kuidas petukaupa ära tunda, kuid kes ikka niigi kiirel ajal veebisaidi aadressireal järge ajab. Aga ilmselt siiski võiks, seda enam, kui leheküljel midagi tavatult kahtlast: kasvõi see, et Postimees ei paku kindlasti oma lugejatele siin toodud petukülje kujul finantsnõu või - soovitusi.

Paraku peab tõdema, et ka pädevate riigiasutuste käed on taoliste lehekülgede leviku takistamisel seotud, kuivõrd tegu on tihtipeale Hiina või muude kolmandate riikide päritolu domeenidega ning selles peitubki kogu selle petukauba mõte petjate poole pealt ning keerukus, selliste levikut siin takistada.

Meie eesmärgiks on siiski taoliste lehekülgede levik peatada ning sestap palume lugejatel anda märku, kui taoliseid postitusi kohtate.

Mul on ütlemata hea meel, kui saaksime neist võimalikult õigeaegselt teada. Ootame neid teavitusi aadressil: isikuandmed@postimees.ee. Teemaks kirjutage «Veebirisu»

Oluline oleks lisaks veebilehe URL-ile üles märkida või saata link ka vastava Facebook Page (lehekülg) kohta, mille kaudu antud postitust on jagatud. Sellisel juhul on võimalik ka facebook.com keskkonnas nende lehekülgedest teada andmine.

Postimehes on olemas ka libauudistest teavitamiseks faktikontrolli rubriik «Õige või vale?» ning sellegi kasutamine teeb pettusest ja pättustest pungil ajal vaid head ning korrastab teabemaastikku.

Uudistele ligipääs ning nende täpsus on arusaadavalt eluliselt oluline teenus. Nagu viidatud, valvavad riiklike uudistekanalite infosüsteemide seljatagust ka erinevad riiklikud infosüsteeme turvavad asutused. Sama saame teha meie ja selleks ongi palve, et Postimehe veebilugejad kaasa aitaksid, et ühist ruumi digiprügist- ja lõksudes puhtamana hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles