Kes võib eesootaval Majoril Eesti e-sportlasele kõige ohtlikumaks vastaseks osutuda?

Steven Tiirik
Copy
Foto: FaZe Clan (https://twitter.com/FaZeClan/)

Tulistamismängu CS:GO Major turniire on peetud juba 2013. aastast alates. Tänavu leiab üritus esimest korda aset Lõuna-Ameerika mandril, Brasiilias. 24 kõige tugevamat meeskonda tulevad kokku, et jõuda arusaamale, kes tegelikult on maailma parim.

Võitja viib koju IEM Rio Major 2022 karika koos poole miljoni dollariga. Lisaks kvalifitseerub tulevase Majori võitja automaatselt ka IEM Katowice 2023 ja BLAST Premier Final 2022 turniiridele. On, mille nimel pingutada!

Paberil on Major tavaline CS:GO turniir nagu iga teinegi. Eriliseks teeb antud seeria aga asjaolu, et selle korraldamise eest hoolitseb ka mängu looja Valve. Seetõttu on Major kõige ihaldusväärsem (ja kõige paremini tasustatud) tiitel, millest üks mängija unistada võib.

Läbi ajaloo on turniir toimunud juba 17 korda. Kõige edukam on olnud Taani meeskond Astralis, kes võidu suutnud koju tuua neljal korral, viimati 2019. aastal Berliinis.

Rio näol on tegemist käesoleva aasta teise Majoriga. Aasta esimene, PGL Major Antwerp 2022, toimus kevadel. Toona krooniti võitjaks Eesti parima CS:GO mängija Robin ropz Kooli kodumeeskond FaZe.

Teekond Rio Majorile

Majorile pääsemise eelduseks on Majori kvalifikatsiooni ehk RMR-turniiri edukas läbimine. Kokku pääseb Majorile 16 tiimi Euroopast, 6 tiimi Ameerika mandritelt ja 2 meeskonda Aasiast. Üllatusi tänavustelt kvalifikatsioonidelt kogunes kuhjaga.

Kõige rohkem küsimusi tekitab tõenäoliselt Astralise eemalejäämine. Läbi aegade kõige edukam meeskond, kes ainsana suutnud Majori tiitli koju viia kolmel järjestikusel korral, peab esimest korda vaatama turniiri otseülekande vahendusel.

See on väga suur löök kogu organisatsioonile, kuid samas hiiglaslik kergendus kõikidele konkurentidele. Mäletatavasti oli Astralise jaoks katastroof juba Stockholmis toimunud 2021. aasta Majori võidust ilmajäämine, mille tagajärjel tiim peaaegu koost lagunes. Seda, millised tagajärjed toob endaga kaasa turniirilt täielikult eemalejäämine, võime vaid oletada.

Taanlaste lohutuseks ei ole nad oma murega üksi. Euroopa segatiim G2, eesotsas maailma parima rifle’i NiKoga, on viimase aasta jooksul näidanud väga head hoogu, kuid RMR osutus ka nende jaoks ületamatuks. G2 oli 2021. aasta lõpus toimunud Majori finalist. Samuti mängiti ennast käesoleva aasta alguses IEM Kaotowice 2022 finaali, kus tuli alla vanduda eestlaste lemmikule FaZe Clanile.

G2 ja Astralis on staaridest kubisevad meeskonnad. G2-l on varnast võtta NiKo ja M0nesy, kellest esimene on juba praegu maailma üks parimaid mängijaid ja kahtlemata üks läbi aegade parimate mehaaniliste oskustega mängija. M0nesy on imelaps, kes toodi NaVi noorteakadeemiast kohe nii suurde seltskonda, nagu seda on G2. M0nesy mängib väga hästi, kuid sünergia puudumine pole meeskonnale soovitud tulemusi veel toonud. Nüüd on eemale jäädud isegi võimalusest nende poole püüelda.

Üllatajaid on olnud ka positiivses võtmes. GamerLegion on Saksamaa meeskond, kes seni säranud pigem vaid väiksematel turniiridel. Näiteks RMR-turniiril on näidatud üles meeletut tugevust ja isegi valitsev meister FaZe pidi sakslastega hakkamasaamiseks ränka vaeva nägema.

Legion asus vahetult enne Majorile pääsemist HLTV edetabelis 60. kohal (võrdluseks Eesti tugevaim tiim SC asus samal ajal 68. kohal). kuid pärast säravaid esitusi on nad oma positsiooni parandanud 31 koha võrra. Nendest 31 positsioonist veel magusam on aga koht Majoril.

Samuti pääses juba teist aastat järjest Majorile mullu autsaiderina südameid võitnud Bad News Eagles.

Kes on favoriidid?

Nagu eelmiselgi Majoril, on kõige suuremad ootused kahel meeskonnal: Euroopa segatiim FaZe ja Ukraina organisatsioon NaVi. Alates aasta algusest on maha omavahel peetud mitmeid lahinguid erinevatel turniiridel, selgitamaks välja, kes tegelikult väärib maailmas esikohta. Paberil on FaZe igal sammul NaVi ees püsinud. Siiski tasub meenutada, et neljal suurturniiril, mis lõppenud FaZe’i võiduga, on nad kolmel korral mänginud finaalis just NaVi vastu.

NaVi jaoks on kahtlemata olnud väga raske aasta arvestades olukorda nii maailmas kui ka tiimi sisekliimas. Lisaks sõjale Ukrainas on NaVi pidanud välja vahetama ka meeskonna kapteni ning uue koosseisu ülesehitamine võtab alati aega.

Ringlesid ka kuulujutud NaVi staarmängija s1mple’i karjääri lõpetamise kohta, kuid hiljuti tuli avalikuks uudis, et mees pikendas lepingut organisatsiooniga veel kolme aasta võrra. See annab mõista, et ukrainlane on motiveeritud. Ajalugu on näidanud, et teinekord pole võiduks rohkem vajagi.

Pärast Boombl4 lahkumist NaVi ridadest on kapteni rolli üle võtnud electroNic, kes saab sellega ideaalselt hakkama. Lausa nii hästi, et mees tegi RMR-turniiril ühe läbi aegade kõige parema individuaalse tulemuse – NaVi kapten suutis Illuminari vastu mängides välja tõmmata täiesti ebareaalse 3.07 reitingu. NaVi alustas aastat küll keeruliselt, kuid praegu on nad FaZe’i kõrval kõige suuremad favoriidid.

FaZe on sel aastal võitnud peaaegu kõik, mis võita annab. Kuuest suurturniirist neljalt on karikas koju toodud. Ometi vajab FaZe Majori võitu väga. Kuigi terve aasta vältel on võidetud väga palju, ei ole end siiski konstantselt kinnitatud HLTV edetabeli esimeseks. Ette on tulnud ka väiksemaid äpardusi. Et FaZe era tõepoolest alguse saaks, tuleb tulevane Major võita ja koos sellega Grand Slam välja teenida.

Seesama FaZe’i kolmik, kes tegi suuri tegusid aasta alguses – ropz, broky ja Twistzz – on endiselt heas hoos. Kõik on sisuliselt kindlustanud koha 2022. aasta parimate mängijate nimekirjas. See, kui kõrge positsiooni keegi saavutab, sõltub siiski väga otseselt Rio Majorist.

Samuti on FaZe väga huvitatud sellest, et saaks viia end ajaloos nende väheste meeskondade hulka, kes Majori kahel korral järjest võitnud. Meeskond on valmis ja motiveeritud, nüüd tuleb vaid head mängu näidata.

Tulevane Major tõotab tulla äärmiselt põnev ja suurejooneline. Brasiilia CS:GO kommuun on tuntud oma hüperaktiivse fännibaasi poolest. Areenitäis fänne Majori lava ees saab olema täiesti erakordne nähtus. Brasiilia tiimide jaoks on tegu tugeva koduväljaku eelisega, kuid kas see on määravam, kui tiimi tase ja soov turniiri võita?

Ent see kõige olulisem küsimus – kas eestlased saavad ka sel korral võidurõõmu nautida – selgub 13. novembril Jeunesse arenal.

Kõikidele Rio Majori mängudele saad panustada OlyBet e-sport keskkonnas. Uutele liitujatele 30 eurot raha tagsi garantii!!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles