Vaata, kuidas ürgne saurus ja sõjalennukid sinu ümber lendama pannakse

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Eelajalooline elukas kohvikulaual: liitreaalsuse tarkvara tõi meremuuseumisse 90 miljoni aasta vanuse sauruse, kes hakkas eksponaatide vahel ringi hõljuma. Nii saab taaselustada mistahes lugusid mistahes kohas või üles ehitada maailmasid, mida enam ammu pole.
Eelajalooline elukas kohvikulaual: liitreaalsuse tarkvara tõi meremuuseumisse 90 miljoni aasta vanuse sauruse, kes hakkas eksponaatide vahel ringi hõljuma. Nii saab taaselustada mistahes lugusid mistahes kohas või üles ehitada maailmasid, mida enam ammu pole. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Kui kuskil midagi huvitavat toimub, vaatab moodne inimene seda läbi mobiiliekraani ja filmib. Miks mitte siis juba vaadata läbi ekraani midagi veel põnevamat, mida päris elus pole? Selline maailma täiustav liitreaalsuse lahendus, mis ei nõua programmeerimist, sai valmis Ericssoni töötajal Henrik Söderlundil: «Every Place Has a Story» ehk EPHAS on tarkvara, mis pani näiteks meremuuseumis laevade kohal lendlema hävituslennukid ja kaardid. Liitreaalsus jutustab sündmusi läbi tahvli või telefoni põnevalt edasi.

Sel nädalal oli Postimehel võimalus lugude liitreaalsuses jutustaja EPHAS loojaga ise Tallinnas kohtuda. Meremuuseumis võtab ta kaustast välja ühe paberile trükitud muuseumilogoga märgi. Seda on vaja uue loo «õhku riputamiseks». Mobiili laetud äpp EPHAS vaatab läbi kaamera ringi ning kui kaadrisse jääb seesama märk, siis on teada, mis lugu antud koha jaoks vaja alla laadida ja kus esitada. Kuna tegemist on Dallases asuva Perot´ muuseumi looga (Söderlund ise elab USA-s, on pärit Rootsist ja juba 15 aastat seotud perekondlike sidemetega ka Eestiga), siis hetk hiljem ilmub teab kust meremuuseumi riiulite vahele 90 miljoni aasta vanune mereelukas - saurus, kes elas Texases väga kaugel ürgsel ajal. Sellest A4 paberist aga, kus asus logo, saab korraga akvaarium, milles näha kriidiajastu elu.

Tegemist on küll USA muuseumist pärit saurusega, aga kui pidepunkt kaameras kätte antud, saab panna mistahes loo just selles kohas end vaataja ümber lahti rullima. Sellepärast võiski vabalt Tallinnas ringi ujuvat Texase saurust näha mobiilikaamerat just tema suunas liigutades. Lisaks muidugi võib samast rakendusest lugeda kaamerapilti ilmuvaid õhus rippuvaid kaarte ja tekste, nii nagu on ka meremuuseumis samamoodi tehtud mõned eksponaatide täiendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles