Maailma kõrgeim 3D prinditud maja läks maksma uskumatult vähe

tehnika.postimees.ee
Copy
Keset kõrbe valmis kohalikust materjalist odav 3D prinditud villa. Sellised ehitised on olnud väikesed, nii et maailmarekord saavutati juba 9,9-meetrise kõrgusega.
Keset kõrbe valmis kohalikust materjalist odav 3D prinditud villa. Sellised ehitised on olnud väikesed, nii et maailmarekord saavutati juba 9,9-meetrise kõrgusega. Foto: COBOD
  • Maja prindis välja Saudi Araabia kinnisvaraarendaja Dar Al Arkan, kasutades COBOD 3D ehitusprinterit
  • Ehitis on 9,9 meetri kõrgune ja ka maailma kõrgeim kohapeal 3D prinditud hoone
  • 3D-prinditava betooni jaoks kasutati odavaid kohalikke materjale, mis maksid alla 10 000 euro

Saudi Araabia 40-kraadise kõrbepäikese all sai valmis maailma kõrgeim 3D ehitusprinteriga prinditud hoone, mille ehitusmaterjal läks maksma alla kümne tuhande euro ja saadi 99 protsendi ulatuses kohapealt.

Rekordilise 9,9-meetrise kõrgusega kolmekordne maja asub Shams Al Riyadhis, Saudi Araabia pealinnast Riyadhist loodes asuvas uues hiiglaslikus uusarendusprojektis, mis on osa Saudi Araabia moodsa linna visioonist 2030. aastaks.

Esimene kinnisvaraarendaja Dar Al Arkani projekt selles piirkonnas on 330-ruutmeetrine maja, mille esimesel korrusel on pinda 130 ruutmeetrit koos avara esiku, mitme elutoa, köögi ja kahe WC-ga. Teisel korrusel asuvad 140 ruutmeetril kolm suurt magamistuba, kaks vannituba, veel üks elutuba ja rõdu. Kolmas korrus on lastetoa, vannitoa, mitmeotstarbelise eesruumi ja pesuruumiga. Saudi Araabias nimetatakse sellist kolmekorruselist hoonet kahekorruseliseks koos katusel asuva nii-öelda lisahoonega, kuna kolmas korrus on väiksem, kui kaks esimest.

Ehitusprojektis kasutatakse kohalikke Cemexi ja COBODi poolt välja töötatud materjale, nn D.fabi lahendust. See lubab teha 99% betooni materjalist kohapealsest toorainest, vaid üks protsent sideainet tuleb tuua mujalt. Prinditavale ehitusmaterjalile kulus kokku alla kümne tuhande euro.

Villa trükiti välja augustis-septembris ilma kattetelki kasutamata. Saudi Araabias valitses sel ajal üle 40-kraadine kuumus. 3D ehitusprinter sai maja valmis mitu korda kiiremini ja odavamalt, kui traditsiooniliste ehitusmeetoditega.

COBOD kasutab oma printeris n-ö tangetsiaalset printimispead, mis pöörangukohtades liigub pööranguga kaasa ja tagab sujuvad ümarad nurgad. Mitmekihilise seina vahele saab panna ka soojustuse, mis ongi ühes järgmises projektis tehtud. Selliseid maju on ehitatud nii Euroopas, Ameerikas kui Aasias, meile lähimad peaksid asuma Taanis.

Ehitusprinteri tootja COBOD on juba müünud üle 50 taolise kohapeal printiva seadme ja ettevõte on ehitusplatsil automatiseerinud ligi 50 protsenti erinevatest  ehitusprotsessidest. Nii saab betoonist ehitada kiiremini, odavamalt ja keskkonda säästvamalt. 3D-prinditud betooni süsinikujalajälg olevat tunduvalt väiksem, kui tavalise valatud betooniga, mille jaoks on kohapeal vaja rakiseid ja rohkem käsitööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles