Küberrünnak peatas ühe maailma võimsaima teleskoobi töö (1)

Copy
ALMA raadioteleskoop.
ALMA raadioteleskoop. Foto: JOHN MOORE

Tšiili Andides asuvat ALMA observatooriumi tabas nädalavahetusel küberrünnak, mis peatas maailma võimsaima molekulaarse gaasi ja tolmu vaatlemiseks mõeldud teleskoobi töö ja viis rivist välja veebikülje, teatas kolmapäeval Euroopa Lõunaobservatoorium (ESO), mis on selle kaasoperaator.

Laupäevane rünnak ALMA arvutisüsteemidele ei seadnud ohtu observatooriumi võimsaid antenne ega teadusandmeid, teatas ESO Twitteris.

Rünnak sundis peatama astronoomilised vaatlused, jättis observatooriumi piiratud e-posti teenusega ning veebiküljed olid internetist maas veel neli päeva hiljem.

«Meie spetsialistid teevad tõsist tööd, et taastada mõjutatud süsteemid,» ütles ALMA. «Arvestades vahejuhtumi iseloomu, ei ole veel võimalik hinnata, millal naastakse tavategevuse juurde.»

ALMA süsteem koosneb 66 raadioteleskoobist, mis on ehitatud ühte kõige kuivemasse piirkonda maailmas, Atacama kõrbesse rohkem kui 5000 meetri kõrgusele üle merepinna.

Aprillis aitas ALMA avastada galaktika, mis asub Maast umbes 13,5 miljardi valgusaasta kaugusel.

ALMA-s on tööl umbes 300 eksperti, neist 40 on insenerid ja arvutitehnikud, kes vastutavad observatooriumi võimsate arvutite, serverite, andmesalvestussüsteemide ja ekraanide eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles