Kanada asus oma maavarasid Hiina eest kaitsma

Copy
Hiinas asuv nikli, koobalti ja vase kaevandus. Pilt on illustreeriv.
Hiinas asuv nikli, koobalti ja vase kaevandus. Pilt on illustreeriv. Foto: Du Zheyu

Kanada andis kolmapäeval käsu kolmel Hiina firmal loovutada oma osalus Kanada haruldaste muldmetallide firmades. Põhjuseks toodi rahvusliku julgeoleku küsimus.

Firmad, kellel paluti oma osalustest loobuda, on Sinomine (Hongkong), Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Limited ja Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd. Kanada innovatsiooni-, teaduse- ja tööstuseministri Francois-Philippe Champagne’i sõnul viisid Kanada riiklikud julgeoleku- ja luureagentuurid enne otsuse tegemist ettevõtetele läbi range kontrolli.

«Kuigi Kanada tervitab jätkuvalt välismaiseid otseinvesteeringuid, tegutseme otsustavalt, kui need ohustavad meie riiklikku julgeolekut ning mineraalide kriitilisi tarneahelaid,» ütles Champagne.

Haruldased maavarad on tähtsad tuleviku keskkonnahoidlike tehnoloogiate jaoks ning neid kasutatakse juba elektroonika-, õhu-, auto- ja kaitsetööstuses.

Teadaanne tuli viis päeva pärast seda, kui Kanada karmistas regulatsioone haruldaste mineraalide investeerimise üle välisriikide omanduses olevatele ettevõtetele. Nüüd võimaldatakse investeeringuid vaid erandkorras.

Ottawa on loonud nimekirja 31 nn kriitilise tähtsusega mineraalist, mida peetakse oma majandusliku heaolu seisukohalt ülioluliseks – sinna kuuluvad muu hulgas ka päikesepaneelides, tuuleturbiinides ja elektrisõidukite akudes kasutatavad koobalt, liitium ja mangaan.

Viimase kahekümne aasta jooksul on maailma suurim haruldaste muldmetallide tootja Hiina investeerinud Kanadasse miljardeid dollareid, et kindlustada haruldaste metallide tarnimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles