Euroopa Liit keelab alates märtsist 8K kvaliteediga telerid (20)

tehnika.postimees.ee
Copy
IFA tehnoloogiamessil Berliinis on igal aastal esitletud aina suuremaid 8K telereid, mis tarbivad mitu korda rohkem energiat, kui tavalised eelmiste põlvkondade mudelid. Euroopa Liidu uued karmimad reeglid ähvardavad kõigi 8K telerite müügiedule märtsist käsipidurit tõmmata.
IFA tehnoloogiamessil Berliinis on igal aastal esitletud aina suuremaid 8K telereid, mis tarbivad mitu korda rohkem energiat, kui tavalised eelmiste põlvkondade mudelid. Euroopa Liidu uued karmimad reeglid ähvardavad kõigi 8K telerite müügiedule märtsist käsipidurit tõmmata. Foto: Imago Images / Travel-Stock-Image / Scanpix
  • Mitte ükski praegu müüdavatest 8K teleritest ei vasta uutele nõuetele
  • Ka osa 4K telereid ei pääse üle lati
  • Tarkvarauuendusega oleks siiski võimalik teha need ekraanid nõuetekõlbulikuks

Kui Euroopa Liidus hakkab kehtima uus energiaefektiivsuse indeks (EEI ehk Energy Efficiency Index), võivad keelu alla sattuda kõik praegu müüdavad 8K eraldusvõimega nutitelerid, ka osa energia-aplamaid 4K televiisoreid siis müüki enam ei pääse.

Alates 1. märtsist 2023 hakkavad kehtima kõikidele uutele toodetud teleritele veelgi rangemad nõuded, sealhulgas madalam energiatarbimise maksimumtase, mis võivadki valdava enamuse 8K ekraanidest siinsetelt turgudelt viia, kirjutab FlatPanelshd.

Selle taga on madalama energiaefektiivsuse klassiga seadmete turult tõrjumine, kirjutab The Next Web. Alates 1. septembrist 2021 on igale telerile ja muule ekraaniga seadmele määratud kindel energiatõhususe kategooria A-st G-ni, mis arvestatakse elektritarbimisest kilovatt-tundides 1000 tunni jooksul suure dünaamilise ulatuse (HDR) režiimis.

Praeguse seisuga ei mahu mitte ükski müüdav 8K kvaliteediga teler Euroopa Liidu uute karmide nõudmiste sisse, ka osa 4K telereid ei vasta sellele.

Mis on 4K ja 8K?

4K eraldusvõime on ligi neli korda parem, kui varasem Full HD ehk 1920 x 1080 pikslit, mis oli levinud lametelerite eraldusvõime aastaid tagasi. Kodudes on praegugi Full HD kõige levinum, kuid uut nutitelekat ostma minnes pakutakse juba enamasti 4K resolutsiooniga ehk neli korda parema pildiga seadet (see on siis tavaliselt 3840 x 2160 pikslit). Sellist resolutsiooni nimetatakse ka UHD-ks (Ultra High Density), kuid tähendab ka parema kvaliteediga ekraane, mille eraldusvõime on laiuti ligi 4000 pikslit või enam (kinos näiteks 4096 × 2160 pikslit).

8K eraldusvõime on omakorda ligi kaheksa korda parem eraldusvõime, kui Full HD-l. Tavaliselt on sellised telekad 8K UHD (ehk 7680 × 4320) resolutsiooniga. Nende energiatarve on samuti enamasti kordades suurem, kui eelmise põlvkonna teleritel. 8K sisu on seni veel vähe saada, kuid ennustatakse, et nii nagu 4K, nii võtab ka 8K uue pildikvaliteedi standardina 4K-lt tulevikus teatepulga üle. 

Esimesi 8K telereid esitleti tehnoloogiamessil CES 2012. aastal ehk kümme aastat tagasi. 

Enne märtsi võib 8K teleritega juhtuda tõenäoliselt see, mis juhtus võimsate tolmuimejatega – neid osteti enne piirangu kehtima hakkamist massiliselt kokku. 2014. aastal keelati üle 1600 vati tarbivad tolmuimejad, 2017. aastast pole poodides enam üle 900-vatiseid tolmuimejaid.

Tootjad aga ennustavad, et tarkvaraga mängides püütakse siiski ka 8K telerid Euroopa Liidu tingimustesse suruda. Üks võimalusi, mida on välja pakutud, on vaikimisi sisse lülitada ökorežiim, mis tähendab väiksemat energiatarvet. Seda saab teha olemasolevatel seadmetel vaid tarkvara uuendades. EEI näitajad mõõdetakse nimelt vaikimisi režiimis ekraanipildiga, keegi ei keela aga kasutajal energiat rohkem kulutavaid režiime ise sisse lülitamast.

Uute reeglite järgi tohib 8K teler kõige rohkem tarbida vastavalt:

  • 55-tolline 84 W
  • 65-tolline 112 W
  • 75-tolline 141 W

Kui vaadata Eestis suuremates poodides müüdavate 8K telerite pakkumisi, siis praegu ongi kõik madalaima energiaklassiga ehk G (Euronics, Klick, Onoff, Expert jt), mis märtsist enam normidele ei vasta (praegu kehtib nendele teleritele veel erand). Euroopas on 8K telerid aina paremini minev kaup, nende osakaal uute mudelite müügis pidavat aasta lõpuks kerkima 30 protsendini.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles