Ukraina merevägi hakkab ehitama hiiglaslikku droonilaevastikku (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selliseid droone kavatsetakse lähiajal annetuste abiga toota sada tükki.
Selliseid droone kavatsetakse lähiajal annetuste abiga toota sada tükki. Foto: kaader videost / U24.gov.ua

Ukraina õnnestunud rünnak Sevastopoli sadamale 29. oktoobril on käivitanud kampaania, millega kavatsetakse ehitada sada mehitamata meredrooni, millega saab kaugete maade tagant täpselt jälgida või rünnata vaenlase sõjalaevu ja sadamaid.

29. oktoobril tabasid Ukraina mereväe droonid Venemaa laevu, kõik kohale jõudnud alused olid mehitamata. Vigastada sai erinevatel andmetel kuni kolm Venemaa alust, sealhulgas Venemaa Musta mere laevastiku praegune lipulaev Admiral Makarov. See oli ka esimene taoline rünnak sõjaajaloos, kui osales ainult mehitamata tehnika (lisaks olevat toimunud droonirünnak õhust).

Selle sõjalise operatsiooniga kaotas Venemaa oma eelise vee peal, kirjutatakse droonilaevastiku jaoks annetuste kogumise lehel: «Ukraina tsiviilisikute tapjad — rakettidega relvastatud sõjalaevad — said ise sihtmärkideks!».

Ukraina alustab presidendi üleskutsega maailma esimese mereväe droonilaevastiku kokkupanemist ning esialgu on plaanis riigil endal valmis ehitada sada sellist kiiret droonpaati. Septembris Krimmi ranniku lähedalt leitud alus on üsna samasugune, nagu kujutatakse droonide ehitamiseks annetusi koguval lehel.

Droonilaevastikuga on kavas kiirelt ja mobiilselt kaitsta Ukraina merepiiri ja rahulikke linnu Venemaa vägede laevadelt välja lastud tiibrakettide eest. Droonid peaksid vabana hoidma ka tsiviillaevade merekoridori, eriti just teravilja vedavate laevade meretee.

Meresõidukid saavad osaleda veel kaugmaa mereluures ja rannikuvalves, traditsioonilise laevastiku saatmisel ja toetamisel, kaubalaevade konvoeerimisel, suurtükitule sihtmärkide leidmisel ja meredessandi vastu võitlemisel.

Mitmeotstarbelised mehitamata pinnalpüsivad merealused on Ukraina enda ainulaadne arendus.

Ukraina meredrooni tehnilised näitajad

Pikkus: 5,5 meetrit

Kaal: kuni 1000 kg

Tegevuskaugus: kuni 400 km

Kamikazedrooni ühe otsa tegevuskaugus: kuni 800 km

Autonoomne sõit: kuni 60 tundi

Lahinguvarustuse kaal: kuni 200 kg

Maksimaalne kiirus: 80 km/h

Navigatsioon: GNSS (pole teada, milline süsteem), inertsiaalne, visuaalne

Videoülekanne: kuni kolm HD videoedastust üheaegselt, 256-bitine krüpteering

Allikas: u24.gov.ua

Ühe drooni tootmine läheb maksma ligi 240 tuhat eurot. Kui annetada vähemalt see summa, nimetatakse droon annetaja soovi järgi.

29. oktoobril toimunud doonirünnakust on levinud ka videod, mis näitavad nende sõjamasinate jõudmist Sevastopolis asuvate Vene mereväealuste lähedale ja ka drooni sattumist kopteri Mi-8 tule alla:

Vaata vihjevideost, mis postitati Twitterisse, kuidas mehitamata Ukraina droon välja näeb:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles