ARVUSTUS ⟩ Nooblid kõrvapulgad Nothing, mis võtavad kogu tähelepanu

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Stiilsed klapid. Nothing ongi stiilne ja omapärase disainiga tehnoloogiafirma Londonist.
Stiilsed klapid. Nothing ongi stiilne ja omapärase disainiga tehnoloogiafirma Londonist. Foto: Kaido Einama

Nothing on Londonis asuv' tehnoloogiafirma, mis lasi oma esimesi tooteid päris kaua oodata, kerides ootused ja uudishimu tohutu turunduskampaaniaga taevasse. Tegemist on tehniliste näitajate poolest ei millegi väga erilisega (jah, Nothing - eimidagi), kuid disainilt kindlasti millegi täiesti uuega, mida varem pole nähtud. Nüüd siis on lisaks mobiilile väljas uued Nothingi kõrvaklapid Ear(stick), mis lihtsalt sunnivad pilku pöörama.

Tegelikult tulid juba enne nutitelefoni sel suvel välja Nothing ear(1) klapid, kuid nende laadimiskapsel oli traditsioonilisem. Praegune pulgakujuline on paremini taskusse sobiv ja mugav avada, sest selle saab lahti otsast keerates, justnagu huulepulga. Kui kaas on avanenud, ei kuku kuularid välja, vaid jäävad magnetiga oma laadimispesasse püsima.

Kõrvas püsimisega on keerulisem. Klapid ei paista olevat just igaühe kõrva kuju järgi sobitatud, vaid on üsna sümmeetrilise ümara kujuga ning ei tundu, et jäävad korralikult paigale. Ringi liikudes tekibki tunne, et kukuvad kohe peast ära. Mõned korrad kukuvadki. Kuid katsetades veel teisegi katsealuse kuulajaga selgub, et tema kõrvakuju on ideaalsem ning kuularid püsivad üsna kindlalt paigal.

Pulgakujuline laadimiskapsel on palju taskusõbralikum, kui kandiline ja lapik.
Pulgakujuline laadimiskapsel on palju taskusõbralikum, kui kandiline ja lapik. Foto: Kaido Einama

Kuna Nothing Ear(stick) pole eraldi silikoon-otsikutega, siis peab leppima sellega, et kõigi jaoks on üks suurus ja peabki neid kõrva sobitama nii, et kindlamalt istuksid, keerates nagu kruvisid sissepoole. Tootja on arenduse ajal katsetanud saja erineva inimesega ning kahesaja erineva disainiga - võimalik, et siiski enamusele see kuju sobibki.

Neile aga istuvad need klapid kindlasti mugavamalt, kellele ei meeldi, et kuularid kuulmekanalisse sisse tungivad - ear(stick) pole invasiivne ja jääb pooleldi kõrvaaugust välja. 

Klapid on 4,4-grammised ja kerged.

Kõrvaklappide kuju katsetati saja erineva kõrvaga. Paraku igas kõrvas ei püsi need samamoodi hästi.
Kõrvaklappide kuju katsetati saja erineva kõrvaga. Paraku igas kõrvas ei püsi need samamoodi hästi. Foto: Kaido Einama

12,6-millimeetrise läbimõõduga suur kuularielement kõrvas peaks tegema korralikult valju ja rikkalikku heli, kuid selle kvaliteet sõltub üsna suuresti sellest, kui hästi ja tihedalt sa need endale kõrva sättida suudad. Kui klapid on lõdvemalt, pääseb õhk vahelt läbi ja heli on lamedam. Korralikult kõrva surudes tulevad juba bassid ja kesksagedused ehedamalt välja. 

Nothing kasutab Bass Locki tehnoloogiat, et lekkivat heli kompenseerida tarkvaraga. Kui klapid on lõdvemalt, peaks see siis hakkama basse täiendatama.

Klappe juhtivas mobiiliäpis on veel eraldi omapärane kolmemõõtmeline ekvalaiser: keskmised, kõrged ja madalad sagedused. Saad määrata, milliseid osasid neist tahad esile tõsta ja milliseid mitte.

Võid ka tasakaalus või rohkem inimhäält esile tõstvaid seadeid valida.

Ekvalaiser äpis pole klassikaline heeblite üles-alla liigutamine, vaid loperguse ringi venitamine soovitud suundades.
Ekvalaiser äpis pole klassikaline heeblite üles-alla liigutamine, vaid loperguse ringi venitamine soovitud suundades. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Mobiilikõned on nende klappidega väga selged ja müravabad. Ohtrale helistajale see sobib - kolme mikrofoniga eemaldatakse üsna hästi taustahelid ja sinu hääl on selgelt kuulda. Ka teisel pool rääkijat kostab nendesse klappidesse selgelt. Ekvalaiseris on inimhääle režiim - kui kuulad näiteks Podcaste või jutusaateid raadiost, saab selle peale lülitada.

Tuulemüra eemaldamine vähendab kahinaid ja sahinaid, kuid nagu oodata võis, ei saa neist täitsa lahti. Tunduvalt paremaks aga läheb mobiilikõne küll, kui kõnnid tänaval tuule käes.

Mobiiliga ühendades tunduvad klapid kiired ja mingit erilist viidet pole kõrvaga tunda. Mängides pidada need veel eriti väikese viitega olema ja äpp tunneb ära, millal mobiilimänge mängid ja hoolitseb väikese viiteaja eest. Võib-olla kogenud mängur eristab, kui kiired Ear(stick)-id on, aga tavainimesel suurt vahet ei näi olevat ehk on kiired küll. Samas ei pruugi see mängude viite kiirendamine iga telefoniga töötada - tootja kodulehel mainitakse, et osa selliseid omadusi on vaid koostöös Nothing´i enda telefoniga.

Laadimine käib otsas oleva USB C pesa kaudu. Selle kõrval on ka paaritusnupp uue seadmega ühendamiseks.
Laadimine käib otsas oleva USB C pesa kaudu. Selle kõrval on ka paaritusnupp uue seadmega ühendamiseks. Foto: Kaido Einama

Aku kestab tehniliste andmete järgi kuni seitse tundi muusikat kuulates, laadimiskapsliga laadides on särtsu kokku 29 tunniks. Nii umbes ongi tegelikus elus. Kõneaega koos mikrofonide ja sellega kaasas käiva taustahäälte summutusega on kolm tundi.

Mürasummutuse režiimi muusikat kuulates pole, töötab vaid kõnede ajal rääkija häälest taustamüra eemaldamine. Muusikaga on natuke olemas mehaanilist taustahelide summutust, kuna nii-öelda tropid on ju kõrvas, kuid kõik kostab siiski piisavalt läbi, et näiteks tänavahelisid taustal kuulda. Mõnikord on see hea, kuid bussis või lennukis või lärmakas avatud kontoris võiks rohkem summutust vaja minna.

Puutetundlikkuse kohta tuleb äpist järgi vaadata, mida teeb vajutus, topeltvajutus ja «all hoidmine». Klappide pinnad pole puutetundlikud, kuulari pulka kahelt poolt külgedelt surudes on aga kosta väike klõps, mis heli juhib. Äpist saab ise määrata, mida üks või teine liigutus teeb. Saab ka helivaljust seadistada, näiteks paremast klapist valjemaks, vasakust vaiksemaks.

Kuular kaalub 4,4 grammi, laadimiskapsel 46,3 grammi.
Kuular kaalub 4,4 grammi, laadimiskapsel 46,3 grammi. Foto: Kaido Einama

Selline lülititega lahendus on mõnes mõttes paremgi. Puutepindadega klappe kõrva vajutades tahtmatult vajutaksid ju ka puutepinda ning muusika võib hakata mängima või veel hullem - valitakse näiteks viimatine kõne. Nüüd aga on selge, et kui vajutades küljele klõps käib, siis alles klapid reageerivad. Saab isegi märja sõrmega vajutada.

Päris veekindlad need klapid pole, kuid IP54 standardile vastavus tähendab, et niiskust ja pritsmeid kannatavad küll.

Kellele on need head klapid?

Nothing Ear(stick) sobib hästi neile, kelle kõrva kujuga need kuularid hästi istuvad. Keeruline öelda, milline see kõrvakuju on, ilmselt on hea korra ise proovida enne ostmist. Helikvaliteet on keskmine, pole ju tegemist päris tippklassi Hi-Fi klappidega, aga ka midagi väga kehva ei kosta kõrva. Oluline on jällegi see, kui hästi need omale kõrva sättida - kui jäävad lõdvalt ja õhuvahega, siis on heli kehvem, kui tihedamalt, tulevad erinevad helivarjundid koos bassidega palju paremini esile.

Kui aga helistad palju ja tahad häid käed-vabad klappe, siis need on päris head, summutavad rääkides taustamüra ning kostavad hästi. Erikujuliste kõrvadega inimestele võivad aga paremini istuda hoopis sellised, millel kaasas mitmes suuruses silikoon-otsikud, millega enda jaoks sobiv suurus leida ja täpselt kõrva kuju järgi sättida.

Juhtmevabad kõrvaklapid Nothing Ear(stick)

Foto: Nothing

Hind: ca 120 eurot

Kuularielement: 12,6 mm

Kuulari kaal: 4,4 grammi

Laadimiskapsli kaal: 46,3 grammi

Kuulamisaeg: kuni 7 tundi muusikaga, 3 tundi kõnega, koos laadimiskapsliga kuni 29 tundi kuulamist ja 12 kõnega. 10 minutit laadimist annab 9 tundi kuulamisaega

Ühilduvus: Ear(stick) laeb end laadimiskaplsid, kapsel USB-C laadijast

Vee- ja tolmukindlus: IP54

Allikas: Nothing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles