Tartu Ülikool avab Eesti ühe võimsama arvutifarmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti ehitamine Microlinkis.
Arvuti ehitamine Microlinkis. Foto: Toomas Huik

Tartu Ülikool avab teadusarvutuste keskuses ülikooli esimese arvutifarmi, mis on Eesti üks võimsamaid arvuteid suurte andmemahtude töötlemiseks, koosnedes 42-st arvutusserverist, juhtmasinast ja salvestusseadmest.


Ülikooli pressiteate andmetel loob arvutifarmi kasutuselevõtt täiesti uued võimalused geenitehnoloogia, bioinformaatika ja materjaliteaduse arendamiseks, kuna seal vajatakse just suurte andmemahtude töötlemist ning mitmesuguste protsesside modelleerimist.

Arvutifarmi avamine on ühtlasi oluline verstapost 2008. aastal loodud TÜ teadusarvutuste keskusele, mille ühe põhialgataja Jaak Vilo eesmärk «hankida teadlaste kasutusse suur arvutifarm, kus on koos palju arvuteid, millest igaüks omakorda võimsam kui tavalised lauaarvutid», on uue arvutifarmi avamisega nüüd ka täidetud.

«Sisuliselt saab edaspidi 336 eraldiseisvat ülesannet arvutama panna eraldi tuumadele ning kõik need 336 tuuma suudavad omavahel suhelda palju kiiremini kui tavapärased võrguseadmed seda võimaldaks, mis avab täiesti uued võimalused massiivsetele paralleelarvutustele,» lisas Vilo.

Hanke nõuetele vastava parima pakkumise tegi Microlink Eesti, keda Tartu Ülikooliga seovad juba pikaajalised sidemed, mille tähtis osa on olnud Sun tehnoloogia kasutamine teadus- ja õppetöös.

Avatav arvutusklaster on hetkeseisuga arvutusvõimsuse poolest Baltikumi üks võimsamatest ning kasutatava tehnoloogia poolest ka üks kaasaegsemaid. Hetkelahendus võimaldab väga suures mastaabis laiendatavust ka edaspidi.

«Sun Microsystemsi pikaajaline kogemus ja innovatsioon suure arvutusvõimsusega klastrite ehitamisel, avatud tarkvara ning energiasäästlik riistvara disain on võimaldanud madalaks viia ka klastri soetamise ja ekspluateerimise kulud,» ütles Feldschmidt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles