Maailma suurim robootikafestival Robotex toimub novembri lõpus Saku Suurhallis

tehnika.postimees.ee
Copy
Robotex 2021 Saku suurhallis. Lego sumorobotite seast selgitatakse välja tugevaim.
Robotex 2021 Saku suurhallis. Lego sumorobotite seast selgitatakse välja tugevaim. Foto: Sander Ilvest

25.-26. novembrini toimub Tallinnas Saku Suurhallis endiselt maailma suurimaks peetav robootikafestival Robotex International. Kaks päeva on täidetud nii robotite võistluse kui töötubade ja tehnoloogianäitusega.

Kohale saabuvad robootikahuvilised üle kogu maailma. Festivalipäevadesse mahub pinget pakkuvate võistluste ja robootikatöötubade kõrvale ka põnev tehnoloogianäitus. Festivali ajal osalevad robootikud neljateistkümnel erineval võistlusalal, mis jagatud erinevate vanusegruppide vahel.

Robotexi EXPO alal saab tutvuda robootika ja tehnoloogiaettevõtete insenerlahenduste, toodete ja teenustega. Väljapanekuga on kohal KÕU Mobility Grupp (Comodule, Äike, Tuul), Stoneridge, Solaride oma päikeseautoga, Milrem Robotics ja paljud teised.

Foto: Mattias Kitsing / Robotex

Lisaks saab kohapeal näha paljude erinevate tudengiprojektide tulemusi, nagu näiteks Tudengivormel ja tudengisatelliit ESTCube.

Üritusel saab tutvuda kahe Eesti värske idufirmaga. Justacart pakub uudistamiseks tehisintellektil põhinevat ostukäru ning Pickitwise toob avalikkuse ette autonoomse maasikakorjamise roboti. Lisaks näeb üritusel ringi toimetamas Bellaboti robot-teenindajat.

Robotexi lahutamatuks osaks on alati olnud töötoad lastele ja noortele, aga miks mitte ka kogu perele, sest sel aastal on töötubade programmis palju huvitavat nii väikestele kui ka suurtele robootikahuvilistele.

Foto: Sander Ilvest

Lennuakadeemia juhendamisel saab ehitada roboti ning proovida, kuidas äsja ellu ärganud masin etteantud ülesandeid lahendab. Hollywoodi lennunduse töötoas sukeldutakse aga lennukite maailma telgitagustesse.

Robotexi töötubade alal asub ka Digipurk, kus keskendutakse asjade ehitamisele. «Meie töötubades saab selgeks, mis on trükkplaat, elektroonikakomponendid ning jootmine – tegevus, mida tõeline robootikahuviline ohtralt praktiseerib. Osaleda võib üksi, sõbraga või vanemaga,» kutsub Digipurgi juhendaja Ringa Rooteman. Digipurgis valmivad ka joont järgivad autod, elektroonilised liivakellad ja täringud.

«TalTech pakub tänavu väga mitmekesist töötubade programmi, kus leidub tegevust erinevas vanuses osalejatele,» räägib Tallinna Tehnikaülikooli ürituskorralduse spetsialist Martin Kriiseman. «Harjutada saab nii programmeerimist, köögiviljadest elektrijaama ehitamist kui ka ehitusinseneri juhendamisel tugeva ja vastupidava silla ehitamist.»

TalTechi eestvedamisel on veel võimalik elektroonika- ja tehnoloogiasõpradel panna Arduino UNO töötoas ise kokku elektroonikaseade ning see tööle programmeerida.

LEGO Spike Prime töötoas katsetatakse robootikakomplektide võimalusi.

Robotex 2021 Saku suurhallis.
Robotex 2021 Saku suurhallis. Foto: Sander Ilvest

TTÜ Robotiklubi ehitab seekordsel Robotexil Folkrace töötoas robotit, mis sõidab «tundlate» abil ning teeb masinnägemise demoesinemise. Kohal on Haridus- ja Noorteameti ProgeTiigrid, kellega koos saavad huvilised katsetada põrandaroboteid ning avastada ka virtuaalreaalsust.

25.-26. novembril toimub Robotex Internationali raames Saku suurhalli Rock Lounges ka kahepäevane hübriid-tehnoloogiakonverents «Reality R». Pääse konverentsisaali on kutsete alusel, kuid kõigil huvilistel on võimalik osa saada Elisa Stage´i virtuaalplatvormi vahendusel.

Fookuses on aktuaalsed teemad - tehisintellekt, sõjatööstus, küberkaitse, tööstus 5.0 ja kosmosetehnoloogia ning eraldi päev on pühendatud haridusele ja haridusrobootikale. Esinejaid on USA-st, Taanist, Hiinast, Lõuna-Koreast, Türgist, Indiast, Eestist ja mujalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles