GALERII ⟩ Vaata, kuidas telefoniga planeete ja tähtkujusid pildile püüda

tehnika.postimees.ee
Copy

Kui hästi on võimalik tavalise mobiiltelefoniga ööpimedusest pildile püüda Linnuteed, planeete ja tähtkujusid? AHHAA keskuse peaplanetarist, astrofotograaf Üllar Kivila käis seda Tartu lähedal metsas ise testimas ja jagab soovitusi, kuidas telefoniga kosmost pildistada.

Tänapäeval ei ole taeva ja kosmose pildistamiseks enam tingimata professionaalseid seadmeid vaja. Linnutee ja erinevad tähtkujud saab üles võtta ainuüksi mobiiltelefoniga. Lisades sinna pikksilma, saab kaadrisse püüda ka taevakehad ja planeedid.

Eesti suurim tehnika- ja elektroonikakaupade jaemüüja Euronics palus hobiastronoomi Üllar Kivila abi, et panna proovile uusima Apple iPhone 14 Pro mudeli kaamera. Kivila, kes on harjunud taevakehasid vaatlema läbi suuremõõtmeliste seadmete, sai seekord enda kasutusse vaid mobiiltelefoni ja pikksilma.

Tähistaeva ja tähtkujude kaadrisse püüdmisel takistusi ei ilmnenud ja pildi saamiseks piisas vaid säriaja muutmisest. Pikksilma abil leidis Kivila kerge vaevaga üles ka Jupiteri ning kauni rõngaga ümbritsetud Saturni, mis asub Päikesest 1,427 miljardi kilomeetri kaugusel.

Taevakehade ekspert Kivila jagab ka paar kasulikku nippi, kuidas tähistaevas edukalt telefoniga kaadrisse püüda:

  • Valgusreostuse vältimiseks liigu linnapiirkonnast eemale. Vali pildistamiseks võimalikult pime ja selge aeg ning vaata, et ümbruses ei oleks segavaid valgusallikad.
  • Muuda manuaalselt kaamera säriaega – ilma teleskoobita kasuta 3-10 sek säriaega. Pildistabilisaator võimaldab pika säriga pildi ka otse käest teha.
  • Kasuta videorakendust, mis lubab kasutada manuaalseid seadeid ja filmi ProRes formaadis. Video filmimine võimaldab hiljem kaadrite kokku liitmisel teravama lõpptulemuse saada.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles