VIDEO ⟩ Selline näeb välja kurikuulus Tšornobajevka lennuväli Hersonis pärast venelaste lahkumist

tehnika.postimees.ee
Copy
Hersoni rahvusvaheline lennujaam praegu.
Hersoni rahvusvaheline lennujaam praegu. Foto: Valentyn Ogirenko /REUTERS / Scanpix

Juba kevadel kurikuulsaks saanud Hersoni lennujaam Tšornobajevkas on koht, kuhu Vene okupatsiooniväed vaatamata korduvatele kaotustele ikka ja jälle oma lahingutehnikat ladustasid. Erinevatel andmetel jäid nad seal hävitava tule alla enam kui kakskümmend korda. Nüüd on Herson vabastatud ja kohapealt on Butusov Plus postitanud põhjaliku video, millises seisus see tähtis strateegiline objekt praegu on.

Videos, mis on üles võetud nii droonilt kui maa pealt, on näha Vene ja Ukraina sõjatehnikat, suuri purustusi ja hiljuti rajatud kaitseehitisi, mille katused on näiteks tehtud lennuvälja radadelt üles kistud betoonplaatidest. Maha on jäetud ka mõned rüüstatud Ukraina kopterid ja vanad lennukid.

Suur osa vanarauast, mis langes ukrainlaste rünnaku ohvriks, tundub olevat minema veetud ja lennujaamahoone esine plats on nüüd üsna tühi.

Lennujaamahoones olevat asunud ka 20. motoriseeritud laskurdiviisi staap, mis hävitati HIMARSi raketilöögiga ja milles hukkus ka selle diviisi komandör. Samuti on seal varem hukkunud Vene kindral Jakov Rezantsev.

Märtsis toimunud hävingust samas kohas postitati kevadel video, milles on näha peahoone ja hulk põlevat sõjatehnikat, mis on sealt praeguseks kadunud:

Venelased hõivasid lennujaama sissetungi esimestel päevadel ning ukrainlased tegid esimese vasturünnaku kohe samal päeval, 27. veebruaril Bayraktar TB2 droonidega. Sellest ajast said Türgi droonid Ukraina sõjas kuulsaks kui efektiivne vahend okupantide tehnika hävitamiseks. 7. märtsil hävitati Tšornobajevka lennujaamas ühe rünnakuga 30 Vene kopterit. 16. märtsil hävitati veel seitse militaarkopterit.

Nii kestis venelaste positsioonide pidev pommitamine suuremate ja väiksemate vahedega novembrini, järjekindlalt veeti sinna samal ajal uut okupantide tehnikat, sest kõrgemalt oli antud käsk valmistada lennujaamast ette rünnakut Mõkolajivi ja edasi Odessa suunas. Tegemist oli ühe tähtsaima objektiga, mida Vene väed tahtsid kindlalt enda käes hoida.

Viimati tulistasid ukrainlased 5. novembril, kui venelased juba taandusid. Praeguseks on Herson ja lennuväli taas ukrainlaste käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles