Ameerikas algab kogu maa «akufitseerimine» - igasse majapidamisse oma akupank!

tehnika.postimees.ee
Copy
USA idufirma tahab igasse koju sellise energiat talletava kasti toota. Aitab nii elektrikatkestuste kui võrgu ülekoormuse vastu. Aku kestab 25 aastat ja maksab päris palju.
USA idufirma tahab igasse koju sellise energiat talletava kasti toota. Aitab nii elektrikatkestuste kui võrgu ülekoormuse vastu. Aku kestab 25 aastat ja maksab päris palju. Foto: Amptricity

USA akutootja Amptricity kuulutas välja oma hiigelplaani - varustada järgmise 30 kuuga vähemalt nelisada tuhat kodu akupankadega, mis aitavad ohutult energiat talletada sel ajal, kui seda üle jääb ning võrku anda tipptundidel, et elektrivõrgu koormust vähendada. Hiljem võiks uut tüüpi akuploki saada kõik 3,2 miljonit päikeseelektri väiketootjat.

Eramajadele pakutav 12 kWh Amptricity akupank on suuruselt väiksem kui keskmine prügikonteiner ja peaks salvestatud energiahulgaga ära toitma ühe keskmise elumaja ühe päeva jooksul. Seega sobib see ka kuni ühepäevaste elektrikatkestuste üleelamiseks.

Tegemist polevat traditsioonilise liitiumakuga, mis võib süttida, vaid tahke elektrolüüdiga turvalise tehnoloogiaga akuga, mis on firma enda info põhjal sada protsenti taaskasutatav ning kordades kauem kestev, kui praegused akutehnoloogiad.

Kodulehel on pakutud välja akutehnoloogiatena siiski liitiumipõhised energiakandjad: liitium-raudfosfaataku, liitium-nikkel-mangaan-koobaltoksiidaku ja liitium-mangaanoksiidaku.

Energiatihedus peaks uue tehnoloogiaga olema valdkonna parim - 377,55 Wh/kg. Energiakandja peab vastu 11 tuhat laadimist ning planeeritavaks elueaks on 25 aastat. Selle aja möödudes saab vana patarei täielikult taaskasutusse suunata.

Igas garaažis võiks olla üks selline mittesüttiv akupank, usub USA idufirma ja energiakriis saabki ületatud.
Igas garaažis võiks olla üks selline mittesüttiv akupank, usub USA idufirma ja energiakriis saabki ületatud. Foto: Amptricity

Kuna toote eluiga on pea kaks korda nii palju, kui traditsioonilistel energiakandjatel, siis firma pressiteate järgi sobivadki need just päikesefarmidele, kus päikesepaneelid kestavad 25 aastat. Just sama kaua on lubatud akupankadele töökindlat eluiga.

Amptricity pole siiski veel valmis päris massiliselt oma tooteid turule paiskama. Idufirma saab esimese suurema tehase valmis 2024. aastaks ning pakub siis akusid võimsusmahuga 4 GW aastas. Tootmist on plaanis hiljem laiendada kuni 16 gigavatini aastas.

Elamutele alustatakse väiksemas mahus akude tootmist aga juba varem, 2023. aasta alguses, kommertskasutajatele aga tulevad võimsamad 1 MW akud piiratud koguses müügile selle aasta lõpus.

Patenteeritud lahendus sisaldab elemente mahuga 500 kuni 3000 Ah ja need säilitavad aasta jooksul 96% energiast. Akutehnoloogia tagab madalatel ja kõrgetel temperatuuridel toimiva energiasalvestuse, mis pole süttimisohtlik ja sobib seega kodudesse, ilma et kindlustusmaksed suureneks.

Hind on uutel akupankadel üsna krõbe: 12 kWh mudel alates 19 500 eurost ja 24 kWh mudel juba üle 37 000. Ettevõte põhjendab hinda sellega, et lõppkokkuvõttes tasub see end kuni 25 aastat kestva aku eluea jooksul kuhjaga ära. Teised, odavamad akupangad pidavat kustuma mitu korda kiiremini. Muidugi saab oma energiasalvesti osta pikaajalise laenuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles