Soome idufirmade konkurss Slush 100 võttis lõpuks Vene idufirmalt auhinna

tehnika.postimees.ee
Copy
Slushi idufirmade konkurss sai nädalavahetusel lahenduse. Võitja auhind võeti korraldajate poolt tagasi. Pildil ürituse sissepääs Helsingi messikeskuses esimese toimumispäeva õhtul.
Slushi idufirmade konkurss sai nädalavahetusel lahenduse. Võitja auhind võeti korraldajate poolt tagasi. Pildil ürituse sissepääs Helsingi messikeskuses esimese toimumispäeva õhtul. Foto: Kaido Einama

Peale skandaali ja pahameeletormi sotsiaalmeedias otsustasid maailma üheks suurimaks idufirmade festivaliks nimetatud Slushi korraldajad võtta parima idufirma tiitli Vene päritolu ettevõttelt Immigram, kes vahendab Vene IT-inimeste emigreerumist läände.

Konkursil Slush 100 Pitching Competition osalesid tuhanded startupid, kelle seast valiti välja sada ning reedel kuulutati välja maailma parim, kes pidi saama viielt juhtivalt riskikapitalifirmalt (Accel, General Catalyst, Lightspeed, NEA, Northzone) auhhinnarahaks kokku miljon eurot. Žürii valis võitja välja kolme finalisti hulgast (IT-spetsialistidele emigreerumisel abi pakkuv Immigram, sotsiaalse äpi ettevõte Sociability Ühendkuningriigist ja digiturunduse ettevõte Zeely Ukrainast).

Nädala alguseks muutis Slush võidufirma väljakuulutamise otsust ning teatas Twitteris ja LinkedInis: «Arvestades uut infot Slush 100 Pitching Competitioni võitja tegevuse ulatuse kohta Venemaal, otsustas Slush selle võidu tühistada. Slush on palunud osalevatel fondidel, kes viivad praegu läbi oma eraldi hinnanguid, oma investeeringu Immigramist tagasi tõmmata.

Slushil on selle möödalaskmise pärast kahju. Oleksime pidanud kõik osalejate tegevused enne võistlusele laskmist lähemalt üle vaatama.»

Valgevene päritolu Mikita Mikado firmast PandaDoc, kes on Immigrami varem rahaliselt investeeringuga toetanud, võttis LinkedInis immigratsiooni vahendava idufirma kaitseks sõna: «Me ei taha, et Putini režiimil oleks juurdepääs tehisintellekti inseneridele ja teadlastele, kellel Immigram aitab Ühendkuningriiki kolida. Me tahame, et nad panustaksid demokraatiatesse.»

Immigrami võidu vastu oldi sotsiaalmeedias aga põhiliselt selle pärast, et Vene päritolu idufirma aitas venelastel riigist ära kolida ajal, mil Venemaale on kehtestatud  sanktsioonid, osad väitsid ka, et konverentsikorraldajad ja žüriiliikmed olid vihjete suhtes kurdid, andes peaauhinna ikkagi Venemaal asutatud ja Moskvast töötajaid värbavale idufirmale.

Eile teatas Imigrami tegevjuht Linkedinis, et loobub konkursist ning mõni hetk hiljem teatas ka Slushi korraldaja, et võtab auhinna tagasi.

Imigrami käivitasid 2019. aastal kaks välismaalasest Venemaalt pärit asutajat – üks neist, tegevjuht Anastasia Miroljubova, elab Ühendkuningriigis alates 2016. aastast, teine asutaja Mihhail Šaronov asub Gruusias ja on registreeritud Ühendkuningriiki. Firma on juriidilise isikuna registreeritud samuti Ühendkuningriigis. Tööjõu otsimise kuulutustes otsiti omale uusi töötajaid Moskvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles