GALERII ⟩ Robotexil võistlesid robotid maal, õhus ja vees

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Robotifestival Robotex 2022 Saku Suurhallis on korraldajate sõnul endiselt maailma suurim. Robotid võistlevad kümnetel erinevatel aladel ja kogu seda melu ümbritseb ka robootikanäitus ja toimuvad töötoad, kus saab isegi midagi meisterdada.
Robotifestival Robotex 2022 Saku Suurhallis on korraldajate sõnul endiselt maailma suurim. Robotid võistlevad kümnetel erinevatel aladel ja kogu seda melu ümbritseb ka robootikanäitus ja toimuvad töötoad, kus saab isegi midagi meisterdada. Foto: Madis Veltman

Robotex on korraldajate sõnul endiselt planeedi suurim robotivõistlus ja sel aastal olid reedel-laupäeval Tallinnas Saku Suurhallis kohal nii masinad, 2894 võistlejat 28 riigist kui ka 4000 pealtvaatajat. Kõige nooremad võistlejad olid 4-aastased, kõige vanem 65-aastane.

Rahvusvaheline seltskond võistles 21. korda toimunud rahvusvahelisel robootikasündmusel Robotex International sellistel traditsioonilistel aladel, mis ürituse algusaegadest juba teada, nagu sumo kui ka üsna uutel spordialadel, nagu näiteks droonide takistuslend.

Kõike seda ümbritses tehnoloogianäitus, kus saab näha Eesti firmade uuemaid leiutisi. Kohal olid nii Starshipi kui Clevoni pakirobotid, isesõitev buss, Eestis tehtud kolmerattaline auto Nobe, Ukrainaski kuulsust kogunud kaugjuhitav Milremi roomiksõiduk THeMIS ja Threod Systemsi luuredroon, Kõu elektritõuks, teenindusrobot Bellabot, päikese jõul liikuv Solaride´i auto ning tudengisatelliit ESTCube.

Muidugi sai töötubades ise igasuguseid lihtsamaid asju või keerulisemaid roboteid meisterdada või konverentsil tippspetsialiste kuulata.

Kui aga moodsast tehnikast hakkas küllastus tekkima, siis võis muidugi ka retromänge mängida, mis veel eelmisel sajandil hitid olid, muidugi möödunud sajandi tehnika peal. Miniekskavaatoriga oli võimalik kaugjuhitavalt kopp masse lüüa või drifti-mudelautodega ringi kihutada. Poest sai kohapeal endale ka mõne programmeeritava roboti osta.

Kas robotid võtavad nüüd töö ära?

Nii iseteenindusrobotit Bellabot kui näiteks Pickitwise´i maasikakorjamisrobotit näinud pealtvaatajad tundusid muret, kas robotid tulevad nüüd inimestelt tööd ära võtma? 

Esinejad ja esitlejad lükkasid selle hirmu ümber. Vastupidi - robotid tulevad ära võtma tüütuid, igavaid ja raskeid töid, mida inimestele ei meeldi teha, aga mis tuleb ikka ära teha. Näiteks võib Bellabot juhatada inimese poes kiiresti õige riiulini või maasikakorjamisrobot aidata ööpäevaringselt põllul tööd tehes maasikad kasti saada. Isejuhtiv buss aga viib ilma bussijuhita järgmistesse peatustesse. Kaugjuhtimisega ekskavaator aga tähendab, et ka ekskavaatorijuht saab varsti hakata kodust oma tööd tegema, nagu kontoriinimesed.

Milles robotid võistlesid?

Tuule Lego ja Äikese takistustega joonejälgimises pidid masinad läbima keerulise musta joonega maha märgitud teekonda, mis ristus ja tegi järske 90-kraadiseid sakke. Need kaks takistust saidki määravaks, millest robot kas läks läbi või sõitis platsilt minema. Võistlejatel tuli leida kompromiss kiiruse ja täpsuse vahel. Õnneks sai mitu korda kindla aja jooksul proovida ja masinat timmida, et parim aeg kirja saada. Comodole´i joonejälgimises võisteldi aga korraga kõrvuti peegelpildis joonerajal.

Sumo on aga robotiduelli klassika. Võistlusrobot peab teise ükskõik mis vahenditega valgest ringist väljaspoole suruma. Selleks kasutatakse erinevaid vahendeid: sahka, raskusi, lamedat või siledat voolujoonelist kuju, millega vastase rataste alla pugeda jne.

Sumorobotite 3 kg raskuskategoorias võitsid muide Ukraina võistlejad, kelle robootikakeskused Donbassis olid kõik vene invasiooni käigus hävinud ja harjutada sai vähese päästetud varustusega Lääne-Ukrainas. 

Folkrace on ka juba aastaid võistluskavas olnud ning see on justkui päris ralli, kus kõik robotid korraga stardijoonelt ringrajale sööstavad. Puldiga nagu teisteski eelpool mainitud võistlustes oma masinat juhtida ei tohi, masin peab ise valgete seinte ja tumeda põranda järgi õige tee leidma. Tihti juhtub muidugi nii, et robot hakkab hoopis vastassuunas liikuma, mis kahandab läbitud ringide arvu. Võidab see, kes teeb kõige rohkem ringe. Teel on takistusi ja muidugi segavad teised robotid.

Robothiire labürint on klassikaline labürindiülesanne: tuleb leida tee ühest punktist teise, sattudes vahepeal umbteedele. Võidab see, kes labürindi kõige kiiremini läbib.

Lennuakadeemia Droonide takistussõit aga on uuem ala ning droonide arenedes muutunud aina keerulisemaks ja kiiremaks. Ringrada on õhus ja täis erinevaid takistusi, mille vahelt tuleb võimalikult kiiresti läbi lennata.

Vees aga toimus Robotexi veeralli, kus tuli basseinis ringrajal vees võimalikult palju ringe poide vahel läbida. Veeralli võitis Merisigade Kujundamise Võistkond Eestist.

Tuletõrjumise võistlus tüdrukutele on üsna uus omapärane päästeoperatsioon robotitega: võistlejad peavad leidma platsilt neli küünalt ja need ära kustutama. Kaugjuhtimist ja pulte ei tohtinud muidugi kasutada, masin pidi tule tõrjumisega ise aja peale hakkama saama. Starshipi Tüdrukute Tuletõrjumise võistluse võitis Kuveidi naiskond Aum_Phoenix.

Kõige rohkem medalikohti sai Küprose võistkond Laouris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles