Elisa 5G võrk katab nüüd poole Eesti rahvastikust

tehnika.postimees.ee
Copy
5G toega nutitelefonid näitasid võrgu avamisel juunis Elisa võrgus selliseid allalaadimiskiirusi.
5G toega nutitelefonid näitasid võrgu avamisel juunis Elisa võrgus selliseid allalaadimiskiirusi. Foto: Kaido Einama

Juunis Eestis avatud Elisa 5G võrk on viimase viie kuuga laienenud igasse maakonda üle Eesti. Tänaseks on Elisa 5G võrk kättesaadav juba pea 50 protsendile Eesti elanikkonnast.

Elisa tehnoloogiaüksuse juhi Toomas Polli sõnul on Elisa jõudnud 5G arengus märgilise verstapostini – pool rahvastikust on kaetud 5G levialaga 3500 Mhz sagedusalal. «Veel käesoleva aasta sees võtab Elisa kasutusele ka äsja oksjonil võidetud 700 MHz sageduse, mis suurendab veel oluliselt 5G katvust,» ütles Polli. «Uus 5G sagedus võimaldab Elisal 5G levi viia sel aastal veelgi enamate inimesteni üle Eesti ja eriti maapiirkondadesse. Tavakasutajale toob 700 MHz keskmiselt 50 Mbit/s kiirusega ühenduse palju suurema leviala ulatuses, parandades oluliselt mobiilse interneti kiiruseid piirkondades, kus seni jäid need alla kümne megabiti sekundis.»

Elisa on 5G võrgu ulatust laiendanud alates käesoleva aasta juunist iganädalaselt ning toonud ülikiire mobiilse interneti võimalused sadade tuhandete inimesteni. «Koos uute võrgupartnerite Nokia ja Ericssoniga oleme loomas modernseimat 5G mobiilsidevõrku Euroopas. Lisaks läbib uuenduskuuri ka Elisa 4G võrk,» ütles Polli. Eelkõige on Elisa fookus pakkuda hästi toimivat kodu- ja kontoriinternetti olemasolevale kliendile. Seetõttu rajab ettevõte 5G võrku piirkondadesse, kus koormused on suuremad ning tekib võimalus kliendi interneti kasutuskogemus tuntavalt paremaks teha.

Kui suve algul avas Elisa 5G võrgu kodu- ja kontoriinterneti klientidele, siis sügisest alates saavad seda 5G nutipakettidega tarbida ka nutitelefonide kasutajad. Teenus jõuab kõige uuemate Apple, Sony, Nokia, Nothing, Xiaomi, POCO ja OnePlusi seadmetega klientideni.

Elisa kasutab oma tugijaamade töös 100% taastuvatest energiaallikatest ostetud elektrit. Energiaallikateks on tuul, vesi, biogaas ja biomass ning taastuvenergiat tootvad jaamad asuvad kõik Eestis. Selle valiku eest väljastati Elisale 2019. aastal Rohelise Valiku sertifikaat, mis on tagatud üle-euroopalise ja läbipaistva päritolutunnistuste süsteemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles