ESIMESED MULJED ⟩ Huawei tõi Eestis müügile nutikella, mis mõõdab vererõhku ja EKG-d (2)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Uue Huawei kellaga saab vererõhku mõõta uutmoodi - selle surveanduriga kellarihm pigistab rannet nagu päris vererõhuaparaat.
Uue Huawei kellaga saab vererõhku mõõta uutmoodi - selle surveanduriga kellarihm pigistab rannet nagu päris vererõhuaparaat. Foto: Huawei

Tehnoloogiafirma Huawei tõi Eestisse uue nutikella, mis mõeldud tervisenäitajate pidevaks ja täpseks jälgimiseks ning see on esimene vererõhu mõõtmise võimalusega nutikell, mis töötab nagu professionaalsed seadmed survet avaldava kellarihmaga. Kellal on tavalisest paksem ja laiem rõhuanduriga kellarihm, mis tuleb mõõtmise jaoks pikkuselt täpseks reguleerida.

Uus Huawei nutikella mudel Watch D on kandilise sihverplaadiga ja pakub kõiki tavalisi nutikella omadusi, kuid eristub just uute tervisenäitaja funktsioonide poolest.

«Tegemist on esimese taolise nutikella mudeliga, mis võimaldab otseajas vererõhku jälgida ning saab tänu sellele kindlasti oluliseks igapäevaseks kaaslaseks paljudele kasutajatele, kellel ehk polegi varasemast veel nutikelladega kogemust olnud,» märkis tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Tema sõnul muudab vererõhu mõõtmisandmed eriti täpseks uudne lahendus, kus kõrge täpsusega rõhuandur pakub vaid +/- 3 mm Hg piires eksimisvõimalust. Samuti saab kella seadistada nii, et see vastavalt vajadusele ehk näiteks nii hommikul kui õhtul kindlal kellaajal vererõhku mõõdaks ning tulemused nii kella sisse kui sellega seotud Huawei terviserakendusse salvestaks.

Seadet pole vaja mõõtmiseks kalibreerida ja kui kellarihma pikkus on enne õigesti paika pandud (selleks on kaasas spetsiaalne paberist mõõdulint), siis peaks saama mõõta vererõhku spetsiaalse seadme täpsusega. Küll peab end mõõtmise ajal paigal hoidma ja kella südame kõrgusele tõstma.

Esimene vererõhumõõtmsie tulemus Huawei uue nutikellaga näidatakse ekraanil selliselt.
Esimene vererõhumõõtmsie tulemus Huawei uue nutikellaga näidatakse ekraanil selliselt. Foto: Kaido Einama

«Kella saab kasutada ka ilma nutitelefonita - selleks on see vaja vaid esmasel kasutusel paika seadistada ning ülejäänud ajal nutitelefoniga sidumist pole vaja,» lisas Mishina, tuues välja veel ühe olulise omaduse, miks see mudel sobib hästi just sellele kasutajate põlvkonnale, kes muidu nutitelefone igapäevaselt ei kasuta.

EKG ehk südame elektrokardiogrammi anduriga toetab nutikell ka EKG andmete salvestamist ning koostab vastavad aruanded. Samuti toimub kellas pidev EKG jälgimine, mis tähendab, et niipea, kui südame löögisagedus ei ole korrapärane, tuletab kell kasutajale meelde, et on tarvis teha uus kontrollmõõtmine.

Foto: Huawei

Samas ei piirdu Watch D tervisenäitajatega seotud funktsioonid Mishina sõnul vaid vererõhuanduri ega pulsi jälgimise võimalustega. «Tegemist on täisfunktsionaalse nutikellaga, mis lisaks 70 treeningrežiimile ja tervisenäitajate mõõtmisele toetab ka kõiki teisi tänapäevaseid nutikella funktsioone - olgu selleks teaduspõhine une jälgimine, hapnikusisalduse mõõtmine veres, nahatemperatuuri muutuste tuvastamine või stressitaseme jälgimine,» rääkis ta.

Huawei Watch D nutikella aku peab ühe laadimiskorraga vastu seitse päeva ja lubab seadet pidevalt randmel kanda, ilma et kasutajal oleks tarvis seda nädala jooksul rohkem kui üks kord laadida.

Foto: Huawei

Seega on seade hea lahendus kõigile kasutajatele, kelle jaoks on oluline igapäevaselt oma tervist jälgida ja oma näitajatest kiiresti ülevaadet saada. Tulemusi saab vajadusel ka arstiga arutada.

Postimehe esimene kiirtest andis kellaga sama tulemuse, kui spetsiaalse vererõhuaparaadiga. Elektrokardiogrammi tuli mõõta kaks korda, kuna esimene kord ei õnnestunud näppu piisavalt paigal hoida küljenupul. Mõõtmise ajal ei tohi näpp korpust puudutada, vaid peab täpselt mõõtmisnupul paigal olema. teisel katsel andis elektrokardiogramm juba põhjaliku graafiku, mis tavainimesele ei pruugi midagi öelda, küll aga annab vihjeid arstile. 

Kella hind on ligi 400 eurot.

Nutikell Huawei Watch D

Tehnilised andmed

Ekraan: AMOLED, 456 x 280 pikslit, 1,64 tolli

Andurid: kiirendusandur, güroskoop, optiline pulsimõõtja, valgusandur, temperatuuriandur (naha temperatuur), rõhuandur, Halli lähendusandur jm

Laadimine: juhtmevaba

Aku tööaeg: kuni 7 päeva

Nõuded nutiseadmele: Android 6.0 või uuem, HarmonyOS 2 või uuem, iOS 12.0 või uuem

Veekindlus: IP68 (vee- ja tolmukindel)

Ühendused: GPS, NFC, Bluetooth 5.1

Töötemperatuur: +5 ℃~+40 ℃

Mõõtmed: 51 x 38 x 13,6 mm

Kaal: 40,9 grammi

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles