Sakslased ostavad Ukrainale 14 Eestis arendatud Milrem Roboticsi robotsõidukit

tehnika.postimees.ee
Copy
Selliseid robotsõidukeid Milrem Roboticsilt saab Ukraina lähiajal nelitest tükki. Pildil THeMISe sõiduk selleaastasel Robotexil Saku Suurhallis.
Selliseid robotsõidukeid Milrem Roboticsilt saab Ukraina lähiajal nelitest tükki. Pildil THeMISe sõiduk selleaastasel Robotexil Saku Suurhallis. Foto: Madis Veltman

Eesti päritolu Euroopa robootikafirma ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsefirma Krauss-Maffei Wegmann (KMW) sõlmisid lepingu 14 mehitamata sõiduki THeMIS (UGV) tarnimiseks Ukrainasse.

Neljateistkümnest robotsõidukist seitse seadistatakse evakueerimis- ja päästetöödeks ning need saadetakse Ukrainasse selle aasta lõpuks. Ülejäänud seitse, mis jõuavad kohale 2023. aasta teises kvartalis, saavad Prantsuse kaitsetööstuse ettevõtte CNIM Systèmes Industrielsi lisavarustuse läbipääsude puhastamiseks.

Ettevõtmist rahastab Saksamaa kaitseministeerium.

«Ohvrite evakueerimine ja marsruudi puhastamine on kaks töömahukat tegevust, mis nõuavad mitme inimese kaasamist, kes on pidevas vaenlase tuleohus. Nende ülesannete automatiseerimine mehitamata sõidukitega leevendab seda ohtu ja lubab sõduritel olla rohkem turvalisemates kohtades või täita olulisemaid ülesandeid,» selgitas Milrem Roboticsi kaitsealase teadus- ja arendustegevuse direktor Jüri Pajuste.

Milrem Robotics tarnis selle aasta alguses ühele Ukraina heategevusorganisatsioonile ühe CASEVAC THeMISe, mis on osutunud väga väärtuslikuks abivahendiks. Venemaa on selle seadme eest välja pannud ka auhinnaraha miljon rubla, kui keegi näidise nendeni toimetab.

«TheMIS UGV paigutamine Ukrainasse tähendab, et Ukraina väed saavad suurendada oma sõdurite ohutust ja lasta UGV-del täita ülesandeid, mis ohustavad otseselt inimesi. See ongi robotsüsteemide eesmärk,» ütles Milrem Roboticsi tegevjuht Kuldar Väärsi.

«See oluline projekt annab tunnistust meie ühisest võimest pakkuda Ukrainale kõrgtehnoloogiat. Oleme otsustanud toetada Ukrainat kaitse- ja päästevahenditega. 14 THeMIS UGV kiire tarnimine tõestab, et KMW ja Milrem on partnerid, keda saab usaldada,» ütles KMW tegevjuht Ralf Ketzel.

THeMIS on avatud arhitektuuriga mitmeotstarbeline mehitamata maismaasõiduk, mis võimaldab vastavalt missiooni iseloomule seda kiiresti ümber seadistada transpordifunktsioonist relvaks, lahingumoona hävitamiseks või luureoperatsioonide toetamiseks.

Vaata videost, mida see robotsõiduk endast kujutab:

THeMIS UGV-d kasutatakse juba erinevates programmides 16 riigis, sealhulgas kaheksas NATO liikmesriigis: Eestis, Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis, Norras, Hispaanias, Ühendkuningriigis ja USA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles