Litsents tapmiseks: San Francisco politsei võib kasutada tulistavaid roboteid

tehnika.postimees.ee
Copy
See USA Delaware´i politsei kasutatav pommirobot pole küll mõeldud tapmiseks, kuid on vajadusel võimeline ka lõhkelaengut kandma. Konkreetne pommide kahjutuks tegija pole siiski tapjarobotite tulekuga seotud.
See USA Delaware´i politsei kasutatav pommirobot pole küll mõeldud tapmiseks, kuid on vajadusel võimeline ka lõhkelaengut kandma. Konkreetne pommide kahjutuks tegija pole siiski tapjarobotite tulekuga seotud. Foto: Mark Makela / REUTERS / Scanpix

San Francisco politsei sai vastuolulise loa hakata kasutama kaugjuhitavaid roboteid politseitöös kui surmavaid vahendeid juhul, kui kellegi elu on tõsises ohus. See tähendab, et patrulliv robot saab vajadusel loa kellegi mahalaskmiseks, kui otsustatakse, et see on teiste elude päästmiseks ainuke võimalik variant.

Californias vastu võetud otsus on muidugi tekitanud teravat vaidlust teemal, kas robotite kasutamine kellegi tapmiseks on õigustatud mistahes juhul.

Linnavõimude vastuvõetud dokument ütleb, et kaugjuhitavat robotit võib kasutada surmava jõuna, kui on oht, et inimesed või politseiohvitserid võivad kaotada elu ja see kaalub üles kõik muud saadaolevad jõu kasutamise võimalused.

Robot avab tule ainult siis, kui kõik muud võimalused on ammendatud, seletatakse dokumendis.
Robot avab tule ainult siis, kui kõik muud võimalused on ammendatud, seletatakse dokumendis. Foto: ekraanipilt / sfgov.legistar.com

Sky Newsi andmetel aga polegi veel politseil selliseid relvi, mis läheksid ise tänavale jalutama ja oleksid võimelised tulistama. 

Ainukesed kaugjuhitavad robotid on seni olnud pommirobotid, kuid need on relvastamata.

Kaugjuhitava relvana saab siiski võtta näiteks lõhkelaengutega roboteid, mida kasutatakse vägivaldse, relvastatud või ohtliku kahtlusalusega ühendust võttes, ütles San Francisco politsei esindaja Sky Newsile, plahvatusega aga ei lasta kedagi teise ilma, vaid proovitakse kahtlusalust muuta teovõimetuks või segadusse ajada.

Linnavõimud ise on väitnud, et selline seadus tuli vastu võtta pärast seda, kui sel aastal jõustus uus California osariigi seadus, mis kohustab politsei- ja šerifiosakondi varustusse võetud  sõjaväevarustusele taotlema heakskiitu ning ka selgesõnalist luba robotite kui ründerelvade kasutamiseks.

The Verge´i andmetel on San Francsiscos praegu kasutusel kaht tüüpi kaugjuhitavaid pommiroboteid ja väikseid luureroboteid, mida saab kahtlastesse kohtadesse visata. iRobot FirstLook näiteks on roomikutel kerge luureseade, mille saab saata kitsastesse kohtadesse või tänaval märkamatult olukorda hindama. Sarnane on ka politsei kasutatav kaherattaline Segway stiilis liikuv Throwbot 2.

Samas on ka pommirobotit võimalik üsna lihtsalt ümber ehitada tapjarobotiks, nagu selgus 2016. aastal toimiunud juhtumist. Siis otsustas Dallase politsei viimase abinõuna saata pommiroboti koos lõhkeainega kahtlusalust tapma, kes oli ise juba varem tapnud viis politseinikku, kirjutab The Guardian. Sel ajal vallandas juhtum vaidluse, et tegemist on halli alaga, mis pole seadustega veel reguleeritud. Nüüd siis on seadused ja regulatsioonid küll olemas, aga politsei pole veel konkreetselt selleks ehitatud tapjaroboteid kasutusele võtnud.

Relvi on aga robotitele monteerinud varemgi näiteks Venemaa, kus esitleti granaadiheitjaga robotkoera. Ka Hiina hiljutisel militaarnäitusel olid relvastatud kaugjuhitavad robotid erineval kujul esindatud. Lisaks on robotkoerale automaadi selga kinnitanud üks militaarhuviline, kes näitas, kui uskumatult lihtne see on:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles