Aasta Kaitsetööstusettevõte 2022 on Eesti droonitootja Threod Systems

tehnika.postimees.ee
Copy
Threod Systemsi Eestis toodetud luuredroon on saanud lahinguristsed ka Ukrainas, kus sellega on vaenlase positsioone kindlaks tehtud ning täppislaskemoona sihtmärke leitud.
Threod Systemsi Eestis toodetud luuredroon on saanud lahinguristsed ka Ukrainas, kus sellega on vaenlase positsioone kindlaks tehtud ning täppislaskemoona sihtmärke leitud. Foto: Threod Systems

Eesti Kaitsetööstuse Liit kuulutas oma aastakonverentsil välja Aasta Kaitsetööstusettevõtte 2022, milleks sai mehitamata õhusõidukisüsteemide arendaja ja tootja Threod Systems. Avatud Muutustele tiitli pälvis tänavu Kaitseväe Akadeemia rakendusuuringute osakonna ülem kolonelleitnant Raul Järviste.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Tarmo Ränisoo ütles, et see aasta on tõstnud Eesti kaitsetööstusettevõtete tähtsust ja võimekust tugevalt esile nii julgeoleku tagamisel kui ka Venemaa-Ukraina sõja valguses.

«Threod Systems on viimase 10 aasta jooksul arendanud ja tootnud mehitamata lennuvahendeid ning nendega seotud süsteeme. Nende mehitamata õhusõidukisüsteemid on kõrgelt hinnatud nii kaitsevõime tugevdamisel kui lahinguväljal. Lisaks üle-euroopalistes kaitsekoostööprojektides ning 2019. aastal OSCE vaatlusmissioonil osalemisele on Threod Systemsi lahendused jõudnud ka Ukrainasse, kus need on abiks luureinfo kogumisel,» rääkis kaitsetööstuse juht.

Ränisoo rõhutas, et uus tehnoloogia ning erinevate lahenduste integreerimine annavad lahinguväljal eelise. Nii on just Threod Systemsi elektrilised mehitamata vaatluslennukid koos kaamerasüsteemiga saanud lahinguväljal asendamatuteks.

Threod Systemsi tegevjuht Arno Vaik nentis, et kaitsetööstusettevõtted üldjuhul ei soovi avalikkuse tähelepanu ja enamasti tahetakse teha oma tööd vaikselt ja märkamatult. «See mõtteviis läheb ühtlasi kokku ka meie põhilise toote – elektrilise vaatluslennuki Eos C VTOL – tööpõhimõttega lennata peaaegu nähtamatult ja hääletult vaatlusobjekti kohale ning edastada seal toimuva kohta teavet nii, et jälgitaval poleks aimugi. Meie mehitamata vaatluslennukile on integreeritud kaamerasüsteem, mis edastab kasutajale Full HD resolutsiooniga video- ja termokaamera pildi. Kuigi lennuvahendi tiivaulatus on 5 meetrit ja see kaalub 14 kg, suudab see ühe laadimisega lennata kuni 3 tundi ja ligi poolsada kilomeetrit,» kirjeldas Vaik.

Eestis arendatud luuredroonid peaksid järgmisel aastal saama veel kergemaks ja täpsemaks.
Eestis arendatud luuredroonid peaksid järgmisel aastal saama veel kergemaks ja täpsemaks. Foto: Threod Systems

Ta nentis, et kuigi Venemaa-Ukraina sõda on andnud Threod Systemsi lahendustele täiendava praktilise väärtuse, siis on nende meeskonna loodud lahendused olnud ka varem kaitsevõime tagamisel kasutuses.

Threod Systemsi tegevjuht rõhutas, et Aasta Kaitsetööstusettevõte 2022 tiitel on erilise tähtsusega, sest see on tunnustus kogu meeskonna aastatepikkusele tööle: «Eestis on kaitsetööstuse valdkonnas mitmeid edulugusid, kus on välja töötatud keerukaid süsteeme ja füüsilisi lahendusi, mis ühendavad endas kaasaegse optika, mehaanika, elektroonika, side- ja infotehnoloogia tippsaavutusi ning mis lisaks kõigele suudavad ka lennata.»

Vaik lisas, et arendustööd jätkuvad ka praegu ning järgmise aasta plaan on seniseid süsteeme edasi arendada, näiteks teha lennuk kergemaks, et see suudaks sama energiahulgaga kauem õhus püsida, muuta kaamerasüsteem stabiilsemaks, et saaks kaugemalt parema kvaliteediga pilti edastada ja muidugi suurendada ka tootmisvõimsust.

Kaitsetööstuse Liidu aastakonverentsil tunnustati ka inimest, kelle töö ja panus on arendanud Eesti riigikaitse ja sisejulgeoleku valdkonda ning riigi kaitsevõimet.

Sel aastal sai auhinna Kaitseväe Akadeemia rakendusuuringute osakonna ülem kolonelleitnant Raul Järviste.

«Kolonelleitnant Raul Järviste on edukalt juhtinud mitmeid teadusprojekte, mis aitavad kaitseväel langetada teaduspõhiseid otsuseid, säästa ressursse ja sageli ka elusid,» kommenteeris Ränisoo esile.

Auhinnasaajad valis välja kümneliikmeline hindamiskomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles