Sõjamasin tulevikust: reedel esitletakse USA kõige moodsamat pommitajat B-21 Raider (7)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Uuest B-21 lennukist on lekkinud veidi infot, kuid maailm näeb seda esimest korda ametlikult alles homme (Eesti aja järgi ülehomme).
Uuest B-21 lennukist on lekkinud veidi infot, kuid maailm näeb seda esimest korda ametlikult alles homme (Eesti aja järgi ülehomme). Foto: Northrop Grumman Corp.

2. detsembril tõmbab USA sõjatööstusettevõte Northrop Grumman katte kõige moodsamalt pommituslennukilt, mis eales nähtud: B21 Raiderilt. See saab järeltulijaks juba pea 30 aastat taevast valitsenud pommitajale B-2 Spirit. 1990ndatest on aga väga palju muutunud ja moodne B-21 peaks tehniliselt varustuselt vastama juba uuele kuuenda põlvkonna sõjalennukite tasemele.

Alates lepingu sõlmimisest USA õhujõududega 2015. aastal on Northrop Grumman arendanud üleriigilise meeskonnaga uusimat pommitajat, mis peab asendama 1997. aastal teenistusse astunud ja 1988. aastal esitletud ebamaise välimusega sõjalennukit B-2 Spirit. B-21 saab olema täis pikitud moodsaimat lahingutehnikat ja osa selle süsteeme on välja arendatud esimest korda, mida pole kuskil mujal varem kasutatud.

Praegu asuvad Californias Palmdale'is asuvas tehases kuus B-21 katselennukit ja need on kokkupanemise erinevates etappides. Northrop Grumman ja USA Õhujõud teatasid ühiselt selle aasta maikuus, et pommitaja B-21 esimene lend on kavandatud 2023. aastal. Selle täpne aeg sõltub maapealsete katsete tulemustest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles