USA president ja Apple´i juht kinnitasid: Ameerikas hakatakse jälle kiipe ise tootma

tehnika.postimees.ee
Copy
Apple´i tegevjuht Tim Cook osales TSMC uue tehase avamisel Arizonas, kust hakkavad tulevikus tulema iPhone´ide ja Macbookide kiibid. Seni on need kõik olnud välismaal toodetud.
Apple´i tegevjuht Tim Cook osales TSMC uue tehase avamisel Arizonas, kust hakkavad tulevikus tulema iPhone´ide ja Macbookide kiibid. Seni on need kõik olnud välismaal toodetud. Foto: Rick D'elia /EPA /Scanpix

USA-s Phoenixis avati eile maailma suurima kiibitootja TSMC uus kiibitehas, mille tseremoonial osalesid nii USA president Jpe Biden kui Apple´i tegevjuht Tim Cook. Mõlemad kinnitasid, et USA-l on plaan tuua kriitiline kiibitootmine tagasi kodumaale, et tagada turvalisus ja kiiremad tarned.

TSMC on Taiwani kiibitootja, kellele kuulub enamik maailma kiibiturust. USAs täna avatud tehase järel plaanitakse kohe ehitada Phoenixisse ka teine kõrgtehnoloogiline tootmine, et tootmisvõimsust kiiresti suurendada.

Lisaks Apple´ile on uue TSMC tehase klientideks ka protsessoritootja AMD ning graafikakaartide tootja Nvidia. Vähesel määral hakkab toodangut tarbima ka Intel, kellel on juba Phoenixis oma kiibitehas.

Apple´i tegevjuht Tim Cook ütles avatseremoonial, et nende kiibid hakkavad edaspidi tulema USA tehasest. 

«Need protsessorid siit saavad olema iPhone´ide ja MacBookide jõuallikaks, nagu Tim Cook võib kinnitada,» ütles president Joe Biden teisipäeval Phonixi tehase üritusel. «Apple pidi seni ostma välismaalt. Nüüd hakatakse rohkem siin, kodumaal tegema.»

Eile toimus TSMC uue tehase nii-öelda Tooli-in tseremoonia ehk sisseseade saabumise tähistamine.

USA president Joe Biden avas Taiwani päritolu kiibitootja TSMC tehase Phoenixis (Arizonas) öeldes, et turvalisuse ja tarnekindluse pärast peab nüüd hakkama kiibitootmist taas kodumaale tooma.
USA president Joe Biden avas Taiwani päritolu kiibitootja TSMC tehase Phoenixis (Arizonas) öeldes, et turvalisuse ja tarnekindluse pärast peab nüüd hakkama kiibitootmist taas kodumaale tooma. Foto: Rick D'elia / EPA / Scanpix

Tootmishoone on suur ja äsja valmis saanud, selle sisseseade hakkab valmistama 4 nm tehnoloogiaga kiipe, mis on üks kõige uuemaid kiibitehnoloogiaid. Esimesest tehasest väljub toodang 2024. aastal, järgmisest aga 2026. aastal. Teine, uuem tootmine hakkab tegema 3 nm tehnoloogiaga kiipe.

TSMC investeerib Arizona tehastesse 40 miljardit dollarit. See on kõige suurem välisinvesteering tootmisesse üldse, mis on USA-sse tehtud. Kaks tehast toodavad 2026. aastast üle 600 000 vahvli aastas, millest ametnike sõnul piisab, et rahuldada kogu USA nõudlus uute kiipide järele.

Apple võib tootmise Hiinas koomale tõmmata

Lisaks kiibikriisile on Apple`it tabanud ka telefonide tootmisprobleemid Hiinas, mille põhjuseks on Hiina tehaste allumine karmidele koroonapiirangutele, mis ei luba töötajaid tehastesse. Selle pärast on Apple kaotanud juba 6 miljardit dollarit. 

Apple otsib võimalusi iPhone´ide ja Macbookide tootmise üleviimiseks Hiinast mujale riikidesse. Mõned iPhone´id toodetaksegi juba Indias, plaanis on laiendada MacBookide ja Apple Watchide tootmist Vietnamis.

Augustis allkirjastas president Joe Biden seaduseelnõu CHIPS, mis annab 52 miljardit dollarit kodumaise kiibitootmise arendamiseks. Seda raha pole veel välja makstud, kuid TSMC-l on plaanis CHIPSi toetust küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles