Neste hakkab Hesburgeri kasutatud küpsetusõlist taastuvdiislit tootma (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Hesburgeri friikartulite küpsetamise jääkidest saab diislikütust, mis paneb liikuma hamburgerirestoranide kaubaautod.
Hesburgeri friikartulite küpsetamise jääkidest saab diislikütust, mis paneb liikuma hamburgerirestoranide kaubaautod. Foto: Hesburger

Esmakordselt Eesti, Läti ja Leedu toitlustussektori ajaloos algatas Hesburger õli- ja rasvajäätmete ümbersorteerimise kütuse tootmiseks ning kogus kümne kuuga Eesti, Läti ja Leedu restoranidest kokku 147 800 liitrit kasutatud küpsetusõli ja toidurasvu. Vastavalt kokkuleppele loovutab Hesburger need ümbertöötlemiseks Nestele.

Hesburgeri jäätmed töödeldakse ümber rafineerimistehastes ning Neste toodab neist taastuvat diislikütust Neste MY. Kasutatud küpsetusõlid, liha- ja kalarasvad ning teised toiduainetööstuse jäätmed on Neste taastuvtoorainebaasi üks peamisi komponente.

Hesburgeri rahvusvahelise arendus- ja turundusdirektori Ieva Salmela sõnul on jäätmete taaskasutusse loovutamine osa ettevõtte jätkusuutlikkuse plaanist.

«Kõik Hesburgeri restoranid omavad kütte taastootmise süsteemi, paljud grillid ja rösterid töötavad ECO-režiimil, mis vähendab energiavajadust. Ka päikesepaneelide kasutamine restoranide energiaallikatena on osa energiakasutuse optimeerimise programmist,» rääkis Salmela.

Aasta tagasi oktoobrist alustas Hesburger oma transpordi taastuvkütustele üleviimist. Nüüd kasutavad logistikaettevõtted, kellega töötatakse Soomes, taastuvdiislikütust. Järgmisel aastal hakkab Hesburger ka Baltikumi transpordipartnereid üle viima Neste MY-le. See tähendab, et logistikaettevõtted, kes transpordivad Hesburgeri kaupu, hakkavad Eestis, Lätis ja Leedus kasutama taastuvat diislikütust.

Hiljemalt aastaks 2025 plaanib Hesburger lõplikult kogu Baltikumis minna üle taastuvkütuste kasutamisele kogu transpordi ulatuses.

Hesburgeri transpordivahendid läbivad igal aastal keskmiselt 680 000 kilomeetrit. Asendades fossiilse diisli taastuva diislikütusega Neste MY Renewable Diesel, mille kasvuhoonegaaside heitkogused on kuni 90 protsenti väiksemad võrreldes fossiilse diislikütusega, hoitakse aastas ära keskkonnaheide, mis on võrreldav 350 sõiduauto teedelt eemaldamisega üheks aastaks.

«See ringmajanduse alane koostöö Hesburgeriga annab sõnumi tarbijatele, et küpsetusõli, mida kasutatakse friikartulite valmistamiseks, saab taaskasutada ka toorainena taastuvdiisli valmistamiseks ning sellega vähendada transpordi emissioone. Nii saame me pakkuda tarbijatele võimalusi teha rohkem vastutustundlikke ostuotsuseid Soomes ja Baltimaades,» ütles Neste jätkusuutlikkuse juht Baltikumis Jone Sestakauskaite.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles