Küberpätid võtsid riigi maha: Vanuatus polnud kuu aega arvutitega midagi teha, asju aeti paberil

tehnika.postimees.ee
Copy
Vanuatu kodanike muretut elu palmide all häirisid tugevalt küberkurjategijad, kellel õnnestus rohkem kui kuuks ajaks maha võtta riigi e-teenused. Kohalik haigla ja paljud ametnikud pöördusid tagasi vana hea paberi ja pliiatsi juurde. Pole teada, kas pahalased ka lunarahanõude esitasid.
Vanuatu kodanike muretut elu palmide all häirisid tugevalt küberkurjategijad, kellel õnnestus rohkem kui kuuks ajaks maha võtta riigi e-teenused. Kohalik haigla ja paljud ametnikud pöördusid tagasi vana hea paberi ja pliiatsi juurde. Pole teada, kas pahalased ka lunarahanõude esitasid. Foto: Geof Wilson / Flickr

Mis juhtub, kui kogu riigi internet ja arvutid lakkavad töötamast? Vaikse ookeani saareriik Vanuatu sai seda tunda, kui küberkurjategijad likvideerisid kogu elektroonilise asjaajamise ning tagasi tuli minna paberi ja pliiatsi juurde.

Rohkem kui kuu aega tagasi, 6. novembril astus Vaikse ookeani lõunaosas asuva saareriigi valitsus ametisse, oli täis otsustavust tegutseda, kuid siis selgus, et värskete valitsusliikmete e-posti aadressid ei tööta. See oli aga alles algus suuremale jamale, mida pole üheski riigis interneti algusaegadest saati nähtud.

Maksuparadiisina tuntud ja valdavalt melaneeslastega asustatud saartel on internet sama oluline, nagu enamuses teistes riikides - selle kaudu peetakse sidet 65 asustatud saare vahet, valitsus suhtleb oma kodanikega ning ettevõtted ajavad asju nii siseturul kui välismaal. Isegi saarel puhkavad turistid sõltuvad sellest, kuidas lennufirmade sidesüsteemid toimivad.

Pole teada, mis küberkurjategijaid maailma ühe kõige õnnelikuma maksuparadiisi juures vihastas, kuid rünnakud alles algasid sellest, et e-post ei töötanud, pahavara halvas hiljem ka kõik muu, mis arvutite ja võrkudega seotud.

320 tuhande elanikuga riigi valitsejad ei saanud pärast esimesi väiksemaid probleeme enam kasutada näiteks juhilubade andmebaasi, töötamast lakkasid meditsiiniteenused, häiritud olid siseturvalisuse asutused ning muidugi ka kõigi valitsusasutuste töö, puudulik oli isegi telefoniside saarte vahel.

Austraalia väljaanne ABC kirjutas, et küberründed olid sel sügisel probleemiks paljudele Vaikse ookeani väikeriikidele, kuid Vanuatu sai rünnakust kõige rängemini kannatada. Pealinnas asuv Port Vila Centrali haigla oli sunnitud patsientidega tegelemiseks koguni tagasi pöörduma vana hea paberi ja pliiatsi juurde, mid arstid kasutama hakkasid.

Valitsusliikmed aga kasutasid oma isiklikke e-postkaste ja säilinud telefoniühendusi jagati traadita hotspot´idega WiFi leviala tekitamiseks.

Palkasid maksti siiski välja vastavalt igakuistele palganumbritele, kuid ületundide arvestus ja muud arvestamist vajavad tunnitööd jäeti ootele kuni andmebaaside taastamiseni.

Ründajate kohta on teada vaid nii palju, et tegemist on ilmselt sama rühmitusega, kes olevat varem rünnanud Austraalia ettevõtteid Medibank ja Optus. 

BBC andmetel lakkas töötamast Vanuatu valitsuse domeen gov.vu, mis mõjutas väga paljusid riigi teisi digiteenuseid: tolli, lennufirmasid, tervishoiusüsteemi, asutuste vahelist kirjavahetust, juhilubade kehtivuse kontrolli, politsei tööd jne. 

Sydney Morning Heraldi andmetel võis tegemist olla lihtsalt ühe tavalise väljapressimistarkvaraga, millega küberkurjategijad lunaraha nõuavad. Paraku sattusid nad seekord eriti kriitiliste teenuste otsa, mille nakatumine ähvardas kogu riigi toimimise halvata.

Kas Vanuatu valitsuselt ka lunaraha nõuti, selle kohta pole seni midagi avaldatud. 

Kuu aega peale küberrünnet oli 70 protsenti riigi digiteenustest taastatud. Osad andmed aga ilmselt jäävadki kättesaamatuks. Austraalia valitsus on lubanud saareriiki pahavararünnakust toibumisel aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles