Hiina keelas oma kiibi ekspordi, sest see võib sisaldada sõjasaladusi (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiina enda kiip on veel lääne analoogidest mitu põlvkonda maas, kuid sõjatööstuse jaoks on tähtis, et kogu arendus toimuks enda riigis. Teistele selliseid kiipe eksportida varsti enam ei lubata.
Hiina enda kiip on veel lääne analoogidest mitu põlvkonda maas, kuid sõjatööstuse jaoks on tähtis, et kogu arendus toimuks enda riigis. Teistele selliseid kiipe eksportida varsti enam ei lubata. Foto: 玛丽亚 庞巴迪 / Wikimedia Commons

Hiina on seni oma tehnikas pidanud kasutama USA ja Ühendkuningriigi päritolu protsessoreid, kuid töötab samal ajal välja ka enda mikrokiipi, mis saab sõjaväe tehnoloogia aluseks. Sellega on jõutud nüüd niikaugele, et Loongson Technology arendatavat protsessorit on keelatud ükskõik millisele välisriigile müüa.

Hiina on keelanud Loongsoni kiipide ekspordi väljapoole riiki, kuna peab seda tehnoloogiat «strateegiliselt oluliseks», teatas Vene ajaleht Kommersant, viidates kommunikatsiooni ja digitaalarengu ministeeriumile lähedal asuvale nimetule allikale. Uudist vahendab ka South China Morning Post.

Hiinas arendatud kiibistik põhineb väidetavalt Hiinas endas loodud LoongArchi arhitektuuril. Maailmas levinud Inteli ja ARM-i arhitektuuriga on praegu aga pea kõik arvutites ja nutiseadmetes olevad süsteemid ning neid toodetakse lääne ettevõtetes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles