VIDEO ⟩ Türgi mehitamata hävitaja Kizilelma tegi esimese katselennu

tehnika.postimees.ee
Copy
Türgi mehitamata droon Kizilelma on droonitootja Baykar Technologies esimene reaktiivmootoriga iselendav sõjalennuk, mille edukas katselend toimus paar päeva tagasi. Selline viienda põlvkonna hävitaja on tulevikus lahinguväljal palju tõhusam, kui praegu Ukrainas tegutsevad propelleriga väiksemad ning aeglasemad lennumasinad Bayraktar BT2. Kizilelma saavutab kiiruseks kuni 0,6 helikiirust.
Türgi mehitamata droon Kizilelma on droonitootja Baykar Technologies esimene reaktiivmootoriga iselendav sõjalennuk, mille edukas katselend toimus paar päeva tagasi. Selline viienda põlvkonna hävitaja on tulevikus lahinguväljal palju tõhusam, kui praegu Ukrainas tegutsevad propelleriga väiksemad ning aeglasemad lennumasinad Bayraktar BT2. Kizilelma saavutab kiiruseks kuni 0,6 helikiirust. Foto: Baykar Technologies / REUTERS / Scanpix

Türgi droonitootja Baykar Technologies, kelle droonid on Ukrainas kuulsust kogunud, sai valmis midagi hoopis võimsamat - 925 kilomeetrise lennuulatusega reaktiivmootoriga hävitaja, mida saab eemalt juhtida. Drooni jõuallikas on muide pärit Ukrainast.

Baykar Technologies esitles oma uut piloodita hävitajat. Nii nagu Bayraktar BT2 droone, nii saab ka lennukit nimega Kizilelma (türgi keeles «Punane Õun») juhtida eemalt, spetsiaalsest juhtimiskeskusest. 

Kuuetonnise stardikaaluga hävitaja võtab pardale kuni 1500 kg laskemoona, lendab kiirusel kuni 0,6 Mach (0,6 helikiirust ehk 740 km/h) ning tõuseb kuni 10 kilomeetri kõrgusele.

Radaritele on lennumasin raskesti nähtav oma kere-ehituse ja elektrooniliste abivahendite tõttu. Lennuaeg on kuni viis tundi, lennuulatus kuni 925 kilomeetrit. Pardale saab võtta näiteks Türgis valmistatud õhk-õhk tüüpi rakette Bozdogan ja Gokdogan või muud lahinguvarustust.

Türgi droonid kasutavad Türgi enda satelliitsidet ja vajadusel ei pole lennuvahendil vaja mingit maapealset tuge, see suudab lennata inertsiaalse navigatsiooni ja kaamerate abiga. Kui aga satelliitside töötab, saab piloot hävitajat maa pealt kaamerate abil juhtida ja ka luureinfot koguda.

Kizilelma on viienda põlvkonna mehitamata hävitaja, mille vastu on huvi tundnud juba paljud riigid.
Kizilelma on viienda põlvkonna mehitamata hävitaja, mille vastu on huvi tundnud juba paljud riigid. Foto: BAYKAR TECHNOLOGIES

Bayraktar Kizilelma reaktiivmootor on pärit Ukrainast Zaporižžja lennukimootorite tehasest Ivchenko-Progress.

Kui esialgu pidi katselend toimuma 2023. aastal, siis droonitootja Baykar Technologies tehnoloogiajuht Selçuk Bayraktar esitles uut lennukit juba nüüd, detsembri keskel, kuna kõik süsteemid olid selleks juba valmis. «Me ei saa seda enam maa peal hoida, sest see lendab,» kommenteeris Bayraktar Twitterisse postitatud videos. Testimine toimus Corlu provintsis asuval katselennuväljal 85 kilomeetri kaugusel Istanbulist. Lennuk kutsungiga BYK07 oli näha ka Flightradari kaardil.

Baykar Technologies plaanib lähima kahe aasta jooksul rajada oma esimese välismaise tootmisüksuse Ukrainasse. Venemaa on samuti pakkunud, et Türgi droonitehase võiks nende juurde rajada, kuid Bayraktaride tootja pole seda pakkumist vastu võtnud.

Vaata videot esimesest lennust siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles