Ukrainlaste õppevideo: kui tahad ellu jääda, anna end roboti meelevalda!

tehnika.postimees.ee
Copy
Õppevideos näidatakse, mida tuleb teha, et ukrainlastele alla anda. Droon juhatab vangid ettenähtud kohta.
Õppevideos näidatakse, mida tuleb teha, et ukrainlastele alla anda. Droon juhatab vangid ettenähtud kohta. Foto: kaader videost / Ukrinform TV

Kaks päeva enne Vladimir Putini poolt väljakuulutatud osalist mobilisatsiooni alustas Ukraina armee abiliiniga «Tahan elada», kus õpetatakse venelasi, mismoodi Ukrainas sõdides end ukrainlastele turvaliselt vangi anda. Nüüd on ilmunud «õppevideo», mida teha, kui näed Ukraina drooni ja ei taha enam edasi sõdida.

Video avaldamisega eeldab Ukraina armee, et allaandjaid, kes niimoodi üle tulevad, on üsna palju, kirjutab The Insider.

Juhend on mõistagi vene keeles ning näitab kolme sõduri peal, kuidas käituda ja mismoodi mitte surma saada, kui droon tuleb. 

Kõigepealt tuleb edastada oma asukoha täpsed koordinaadid ja soov relvad maha panna «kuumale liinile». Drooni kasutatakse, et teha allaandmine võimalikult turvaliseks. Seejärel antakse «kuumal liinil» täpsed koordinaadid ja aeg, kuhu tuleb kohale ilmuda. Tähtis on jõuda koordinaatidele õigeks ajaks, sest drooni lennuaeg on lühike.

«Märgates drooni ja olles otsenähtavuses, tõstke käed kõrvale ja üles,» soovitab õppevideo. See käeliigutus näitab, et vangid on valmis järgmiste käskude täitmiseks.

Peale seda annab mehitamata kopter kätte liikumissuuna, lennates madalal edasi. Kui selle aku hakkab tühjaks saama, võib droon kõrgele tõusta ja baasi tagasi pöörduda. Siis peavad allaandjad jääma samasse kohta paigale ja ootama järgmist drooni, mis neid edasi juhatab. Selle saabudes peab jätkama käeviibetega märguandmist ja järgnema, nii nagu instruktsioonis on algusest peale ette nähtud.

Õppevideot saab näha siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles