Uue iPhone 15 protsessor ei rõhu enam kiirusele, vaid säästlikkusele

tehnika.postimees.ee
Copy
Mees soovis osta Iphone 14, kuid jäi ilma nii rahast kui telefonist.
Mees soovis osta Iphone 14, kuid jäi ilma nii rahast kui telefonist. Foto: Taavi Sepp

Kuigi nutitelefonid on iga põlvkonnaga aina kiiremaks läinud, võib Apple avaldatud vihjete põhjal teha oma järgmise nutitelefoni iPhone 15 enam-vähem sama kiireks, kui eelmine põlvkond, sest veel rohkem arvutusvõimsust pole enam väga vaja. Küll aga saab uus kiip olema palju energiasäästlikum, et ei peaks igal õhtul telefoni laadima.

Apple´i uue põlvkonna kiipi A17 hakatakse tootma Taiwanil maailma suurimas TSMC kiibitehases. See kasutab uusimat 3 nm tehnoloogiat. Gizchina andmetel pole enam suunaks võetud võimalikult palju arvutusvõimsust mahutada, ehkki uus 3 nm tehnoloogia mahutabki samale pinnale oluliselt rohkem transistore. Hoopis olulisem on, et kasutajad saaksid oma võimsat seadet kauem kasutada.

TSMC andmetel on uus A17 kiip, mida järgmise põlvkonna iPhone´id kasutama hakkavad, nii energiasäästlikud, et tarbivad vaid 30 kuni 35 protsenti eelmise põlvkonna protsessori energiatarbest. Kuid uued protsessorid saavad siiski ka veidi kiiremaks, kui vanad, aga arvutusvõimsuse kasv pole enam nii suur ja nii oluline kui varem.

3 nm tehnoloogia on samm edasi Apple´i tellitud kiipide arengus, sest nii A14, A15 kui A16 kasutavad 5 nm kiibitehnoloogiat, viimane aga selle täiustatud varianti, mida Apple ise nimetab ka 4 nm tehnoloogiaks erinevalt TSMC-st.

Uus lahendus eraldab palju vähem soojust, seega ei pea protsessorit enam nii palju jahutama ning mängida võib täisvõimsusel kauem.

Apple´i tellitud uue A17 kiibi tootmine käivitati detsembri viimastel päevadel. Uusi Apple iPhone 15 telefone võime aga lettidele oodata üheksa kuu pärast - septembris 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles