Unustage elektriautod - diiselmootor popsub edukalt ka vesiniku peal (2)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Diisel-vesiniku otsesissepritsega hübriidmootori loojad Uus Lõuna-Wales'i ülikoolist: professor Shawn Kook (paremal), Xinyu Liu (vasakul taga) ja Jinxin Yang.
Diisel-vesiniku otsesissepritsega hübriidmootori loojad Uus Lõuna-Wales'i ülikoolist: professor Shawn Kook (paremal), Xinyu Liu (vasakul taga) ja Jinxin Yang. Foto: Shawn Kook /UNSW

Austraalia õpetlased on tõestanud, et ka tavalisi diiselmootoreid on võimalik üle viia valdavalt vesiniku-toitele.
Kas uus tehnoloogiline läbimurre tooks muutusi ka Eesti energeetikasse ning siinsed energiaettevõtted pööraksid pea põlevkivi suunalt vesiniku poole?

Nii akudest elektrit ammutavate kui ka vesinikku kütuseelementides elektriks muundavate sõidukite tulevikku tumestab selleks vajalike haruldaste materjalide nappus. Neist liitium, koobalt, plaatina ja teisedki elemendid on vajalikud elektroodide, elektrolüütide ning katalüsaatorite valmistamiseks. Vaatamata osade rohkusele, võrreldes elektrimasinatega, on sisepõlemismootorid siiski lihtsad ning nende valmistamiseks vajalike erinevate materjalide hulk oluliselt väiksem. Kas aga nende kütuseks saab kasutada vesinikku?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles