Venelased leidsid Donetskis Prantsuse-Rootsi päritolu targa tankitõrjemürsu

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil on 155 mm kaliibriga tark mürsk BONUS Prahas sõjandusnäitusel.
Pildil on 155 mm kaliibriga tark mürsk BONUS Prahas sõjandusnäitusel. Foto: Swadim / Wikimedia Commons

Ukrainasse on saadetud palju erinevat sõjatehnikat ja laskemoona, mille efektiivsuse kohta päris lahingus on üsna vähe teada. Üks sellistest on Prantsuse-Rootsi koostöös loodud tark mürsk BONUS, mis töötab põhimõttel «tulista välja ja unusta». 155 mm laskemoon skannib ümbrust ja leiab ise vaenlase sihtmärgi.

Prantsuse firma Nexer ja Rootsi sõjatööstusettevõtte Bofors välja töötatud mürsu BONUS jäänused leidsid hiljuti Donetski oblastis okupeeritud alal Vene sõjaväelased ning selle pildid avaldati ühes Telegrami tankiteemalises kanalis.

Piltide järgi on tegemist kahelaengulise ja sihtimisseadmetega varustatud isejuhtiva relvaga, mis näib olevat alla kukkunud ja jäänud lõhkemata. Kui tavaliselt peaks sellist tüüpi laskemoon maapinnale kukkudes end ise hävitama, kui sihtmärki ei leia, siis mõnikord võib see ka terveks jääda.

Telegrami kanalis arutatakse, kuidas sellise masinnägemise kujutise järgi sihtmärki otsiva ja tuvastava laskemoona eest varjuda. Pakutakse välja näiteks erinevaid katteid infrapunakiirguse hajutamiseks ja vähendamiseks.

Tehniliste andmete põhjal on Prantsuse-Rootsi ühisarendusena loodud tark laskemoon BONUS väga tõhus tankitõrjerelv, mis suudab hävitada tabamuse korral mistahes soomustatud lahingumasina, kaasa arvatud moodsa tanki.

Sihtmärk leitakse kolme infrapunaradari ning lasersihiku abil, efektiivne laskeulatus on kuni 35 km. Mürsk lendab tavalisest kahurist välja tulistatuna paraboolse lennukaarega, sobival hetkel eemaldub teravik, rebides mürsukestast välja kaks iseseisvalt sihtmärki tuvastavat lõhkelaengut.

Need omakorda ajavad laiali väikesed tiivad, pööreldes 900 pööret minutis ning skannides samal ajal anduritega ümbrust. Masinnägemisega tuvastatakse sihtmärgid ning laskutakse nende suunas, fikseerides laseriga vaenlase tehnika asukoha isegi siis, kui see liigub.

Sihtmärki suudab laskemoon otsida kuni 64 000 ruutmeetri raadiuses, otsetabamusega suudab läbistada 130 mm paksust soomust. Rünnatakse nagu paljude teistegi tankitõrjerelvadega ülevaltpoolt, kus soomus on tavaliselt õhem.

Ilma sihtmärki tabamata maapinnale kukkudes peaks lõhkekeha end ise hävitama 15 minuti jooksul.

Vaata videost, kuidas BONUS täpsemalt töötab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles