PlayStation 5 saab puldi, mis teeb mängimise lihtsaks ka puudega inimestele

Sten Kohlmann
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Foto: PlayStation

Sony teatas maailma suurimal tehnoloogiamessil CES, et nende uusimat mängukonsooli PlayStation 5 on müüdud enam kui 30 miljonit eksemplari. Aina kasvava kasutajaskonnaga on suurenenud ka vajadus muuta seade võimalikult kättesaadavaks.

Viimaste aastate jooksul on Sony väga palju rõhku pannud erinevatele mängu- ja konsoolisisestele sätetele, mis muudavad mängimise hõlpsamaks nägemispuudega inimestele.

Need seadistused suudavad näiteks ekraanil toimuvat kirjeldada, nupukäsklusi helidena ette kanda või manada kuvarile erinevaid värve vaegnägijate ja värvipimedate jaoks.

Nüüd astutakse järgmine samm. Nimelt kuulutati välja uhiuus mängupult, mis on mõeldud eelkõige füüsilise puudega inimeste tarbeks.

Leonardo-nimeline projekt kujutab endast suurt ringikujulist kontrollerit, mis on täielikult modifitseeritav, et iga inimene saaks selle kujundada enda vajaduste järgi. Lisaks saab puldiga ühendada kolmandate osapoolte loodud lisaseadmeid.

«Projekt Leonardo on parasjagu väljatöötamisel ja me jätkame kogukonnalt väärtusliku tagasiside kogumist,» kirjutatakse PlayStationi blogipostituses. «Soovime tänada kõiki suurepäraseid organisatsioone ja juurdepääsetavuse eksperte, kes meid selles jõupingutuses toetavad.»

Seadme hind ja täpne ilmumiskuupäev alles selguvad.

Turul leidub muidki variante

Varem on sarnase sammu astunud Sony peamine konkurent konsoolimaastikul – Microsoft. Aastal 2018 kuulutati välja Xbox Adaptive Controller. See on lisaseade, mida on võimalik mistahes mängumasinaga ühendada, et mängimine puudega inimestele kättesaadavamaks teha.

Ka Xbox Adaptive Controller on äärmiselt mugandatav ning ka seda on võimalik täiustada kolmanda osapoole lisaseadmetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles