Windows 7 ja Windows 8 ametlik tugi lõpeb homme, turvauuendusi enam ei tule (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii algas Windows 8 esitlus novembris 2013. Homsest ei saa enam sellele operatsioonisüsteemile uuendusi.
Nii algas Windows 8 esitlus novembris 2013. Homsest ei saa enam sellele operatsioonisüsteemile uuendusi. Foto: Kaido Einama
  • Mõjutatud on 13 protsenti arvutikasutajatest.
  • Enamik vanadest arvutitest pole Windows 11 peale uuendatavad.

Alates homsest, 10. jaanuarist 2023 ei saada Microsoft enam oma kunagiste populaarsete operatsioonisüsteemide Windows 7 ja Windows 8.1 jaoks uuendusi. Kes neid edasi kasutavad, riskivad lappimata turva-aukudega. Paraku on vanade operatsioonisüsteemidega arvutid samuti reeglina nii vanad, et ei vasta enam uue Windows 11 süsteeminõuetele. 

Alates teisipäevast, 10. jaanuarist ei saa Windows 7 Professional ja Enterprise Edition enam kriitiliste ja oluliste turvahaavatavuste jaoks laiendatud turvavärskendusi. Windows 7 tuli välja 2009. aasta oktoobris ja selle ametlik tugi lõppes tegelikult juba 2015. aasta jaanuaris, kuid pikendati siis 2020. aasta jaanuarini. Viimase õlekõrrena said kasutajad tuge spetsiaalselt vanadele seadmetele mõeldud programmiga Extended Security Update, mis on nüüd alates homsest samuti läbi.

Täpselt samal päeval lõpetab Microsoft ka oma uuema operatsioonisüsteemi Windows 8.1 toe. See tarkvara tuli välja 2013. aasta novembris.

Mida teha vana Windowsiga?

Microsoft soovitab Windows 8.1ga töötavad seadmed uuendada uuemale, kasutusel olevale ja toetatud Windowsi versioonile. Kui aga vana arvuti ei vasta enam Windowsi uuema versiooni jaoks vajalikele tehnilistele nõuetele, soovitab tarkvarafirma osta uus Windows 11 toetav masin.

Microsoft ei paku erinevalt Windows 7st Windows 8.1 jaoks laiendatud ja pikendatud turvavärskenduse programmi. Windows 8.1 kasutamise jätkamine pärast 10. jaanuari 2023 toimub omal vastutusel ja suurendab turvariske, hoiatab Microsoft.

Windows 7 ja Windows 8.1 on praegu Statcounteri andmetel kasutusel ligikaudu 13 protsendil PCdest.

Brauserid lõpetavad samuti toe

Veebruarist 2023 tabab vana Windowsi kasutajaid veel üks tagasilöök – maailma populaarseim brauser Google Chrome ei toeta enam Windows 7 ja Windows 8.1 operatsioonisüsteeme. Google Chrome'i versioonid töötavad küll ka pärast Windows 7 ja Windows 8.1 toe lõppemist, kuid brauserile ei tule enam uuendusi ja turvaaukude oht aja jooksul aina suureneb. Google soovitab samuti kasutajatel oma süsteeme uuendada, et saada turvavärskendusi.

Samuti tuleb välja vanu operatsioonisüsteeme toetav viimane uuendus Microsofti  brauserile Edge ja alates 12. jaanuarist 2023 Edge enam neid ei toeta.

Windows 10 ametlik tugi Microsoftilt lõpeb praeguse seisuga 14. oktoobril 2025.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles