LG tegi kõrvaklapid, mis kuulavad hoopis sind ja uinutavad magama

tehnika.postimees.ee
Copy
Kõrvaklapid mõõdavad elektrokardiogrammi, et aru saada, mis olekus klappide kandja on. Sellele vastavalt hakatakse kõrva saatma vastavaid signaale, et uni tuleks kiiremini.
Kõrvaklapid mõõdavad elektrokardiogrammi, et aru saada, mis olekus klappide kandja on. Sellele vastavalt hakatakse kõrva saatma vastavaid signaale, et uni tuleks kiiremini. Foto: LG Electronics

8. jaanuaril lõppenud maailma suurimal tehnoloogiamessil CES tuli Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte LG Electronics välja uutmoodi kõrvaklappidega. Need mängivad küll muusikat ka, aga üheks erilisemaks funktsiooniks on hoopis kasutaja enda ajulainete kuulamine ja siis selle põhjal magama uinutamine. Klapid pidid aitama unetuid ja neid, kellel liigne ärevus ei lase puhata.

Ajulaineid arvestavad juhtmevabad klapid kasutavad uinutamiseks ookeanihelisid ning äppi, mis analüüsib inimese andmeid ja pakub siis välja vastava heliprogrammi.

Juhtmevaba peakomplekt LG Breeze on sellise kujuga, et püsiks stabiilselt ja mugavalt kõrvas ka magamise ajal. Kerge, 6 grammi kaaluv kuular on laetav laadimiskapslist, kuhu saab kõrvaklapid panna siis, kui ei maga või kui muusikat ärkvel olles ei kuula.

UVnano funktsiooniga hoitakse kapslis olevad kuularid puhtana, kuna  ultraviolettkiirgusega kapsel hävitab viirusi ja baktereid.

Uinumisprogramm koosneb sisseehitatud 80 helist, kuid on võimalik lisada ka endale meeldivaid muusika- või YouTube'i videote linke.

Kõrvaklapid näevad üsna tavalised välja, kuid lisaks muusikale lasevad uinutavaid helisid, kuulates kandja ajulaineid.
Kõrvaklapid näevad üsna tavalised välja, kuid lisaks muusikale lasevad uinutavaid helisid, kuulates kandja ajulaineid. Foto: LG Electronics / SleepWave Company

Ajulainetega arvestava heli puhul kasutatakse vasaku ja parema ajupoolkera jaoks erineva sagedusega hääli, mis stimuleerivad üleminekut uneseisundile. On teada, et sügavas unes on ajulained sagedusega 0,5–3 Hz ja vastavate ajulainete esilekutsumiseks on vaja kuulata sagedust 100 Hz vasakus kõrvas ning 98 Hz või 102 Hz paremas kõrvas. Kuid lisaks aitavad ka muud sagedused ja rahustav muusika. Sageduste teooria on juba üsna vana – selle leiutas 1839. aastal Preisi füüsik ja meteoroloog Heinrich Wilhelm Dove. Tema teooria järgi on nn deltalained (0,5–4 Hz) ajulainete madalaim sagedus, mida saab seostada sageli sügava unenägudeta une ja teadvusetuse seisundiga.

Kas ja millal see toode müügile tuleb, pole teada. Skeptikud arvavad, et tegemist ongi vaid tehnoloogia tutvustusega, mida CESil ikka on tehtud ja just sellisel kujul me neid klappe ei pruugigi näha. LG Electronics on seadet katsetanud tuhande kasutaja peal ja lubab vähemalt Lõuna-Koreas selle välja tuua, mainimata plaane muu maailma kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles