PILDID ⟩ Tervisi teisest maailmast: metaversumit saab nüüd katsuda, nuusutada ja tunda (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Pildike lähitulevikust: need inimesed istuvad metaversumis, tuleviku Facebookis. Caliverse on hüper-realistlik tehismaastik, kus saab teistega suhelda, mängida ja tööd teha.
Pildike lähitulevikust: need inimesed istuvad metaversumis, tuleviku Facebookis. Caliverse on hüper-realistlik tehismaastik, kus saab teistega suhelda, mängida ja tööd teha. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / Scanpix

See kõik on justkui olnud. Kümme aastat tagasi, 2013. aastal kirjutati CESi uudistes, et virtuaalreaalsus tundub olevat selline tehnoloogia, mis pole tarbijate jaoks kunagi päriselt põnev tundunud. Ometi oli eelmisel nädalal lõppenud maailma suurim tehnoloogiamess CES Las Vegases jälle pungil uudistest VR-prillidest, anduritest ja seadmetest, mis tehismaailma meie meeltesse toovad ja peatset läbimurret lubavad. Kas nüüd on siis maailm metaversumiks valmis?

Selleaastasel CES-il lubati, et nüüd, just nüüd saabub läbimurre ja lõpuks ometi on virtuaal-, liit- ja täiendatud reaalsuse vahendid jõudnud selle kvaliteedihüppeni, mis meid teise maailma viib. Eriti pannakse rõhku ka Apple´i plaanidele VR prillid sel aastal välja tuua mõnede teiste toodete ära jätmise hinnaga, kuid sellest messil otseselt ei räägitud. Apple ei esitle messidel oma uusi toopteid, vaid teeb seda eranditult ainult oma suurtel üritustel.

Võrreldes 2013. aastaga polegi väga palju muutunud, ainult kvaliteet on muidugi iga aastaga paranenud. Lisaks pakutakse ka skafandreid, millega tehismaailma tunnetada - peale 3D prillide, mis on ka nii 2010ndad, on veel olemas 3D heli, virtuaalsed lõhnad, kompimiskindad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles