Kas masin suudab kirjutada artikli ilma et inimene sellel vahet teeks? (1)

Copy
Foto: Dall-E

Tehisintellektil on võimalik kirjutada uudisteartikleid, mida ei saa eristada inimeste kirjutatud artiklitest. Tehisintellekti tehnoloogia ja suurte keelemudelite (nt GPT-3) arenguga saab masinat õpetada kirjutama üsna sidusat ja realistlikku teksti. Koolitus sisaldab muuhulgas tehisintellekti mudeli varustamist suure hulga tekstiandmetega, sealhulgas uudisteartiklitega, mis võimaldab tal õppida inimkeele ja stiili nüansse.

Kui tehisintellekti mudel on ülesandeks saanud koostada uudisteartikli, suudab see genereerida teksti, mis on grammatiliselt õige, sidus ja järgib tüüpilise uudisteartikli struktuuri. Väljund võib sisaldada tsitaate, statistikat ja muid elemente, mida tavaliselt leidub ka inimeste kirjutatud uudisteartiklites. Mõnel juhul võib tehisintellekti loodud tekst olla isegi lihvitud ja vigadest vabam, kui inimeste kirjutatu.

Siiski on oluline märkida, et väljundi kvaliteet sõltub koolitusandmetest ja konkreetsest ülesandest, milleks AI mudel on loodud. Kuigi mõned tehisintellekti loodud uudisartiklid ei pruugi olla eristatavad inimeste kirjutatud artiklitest, võivad teised masina loodud artiklid olla hõlpsamini äratuntavad.

Sellele vaatamata on siiski võimalik, et tehisintellekti loodud uudisteartiklid on inimeste kirjutatud artiklitest üsna eristamatud. Seoses tehisintellekti üha suureneva kasutamisega ajakirjanduse valdkonnas on oluline, et lugejad oleksid teadlikud tehisintellekti loodud sisu potentsiaalist ning läheneksid kõikidele uudiste artiklitele kriitilise pilguga.

Selle artikli on kirjutanud kõnekeele tehisintellekt ChatGPT, tõlkinud Google ja lisanud minimaalselt paar sõnakorduse kohendust inimene.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles