PILDID ⟩ LG tegi peaaegu täiesti juhtmevaba teleri, mille saab seinale riputada

tehnika.postimees.ee
Copy
Uue teleri saab seinale riputada peaaegu juhtmevabalt.
Uue teleri saab seinale riputada peaaegu juhtmevabalt. Foto: LG Electronics

Juhtmed on alati teleka kõige koledam ja tüütum osa - kuhu need peita, kuhu ühendada? Tehnoloogiaettevõte LG Electronics tutvustas oma esimest juhtmevaba Zero Connect tehnoloogiaga telerit, mis on võimeline edastama pilti ja heli kuni 4K 120 Hz värskendussagedusega, ilma et kaablit vaja oleks. Selline teler jõuab Eesti poodidesse sel sügisel ja hakkab maksma väga palju.

Uus 97-tolline LG SIGNATURE OLED M (mudel M3) teler pakub suuremat valikuvabadust seadme paigaldamisel ja ühendamisel kuhu iganes. Juhtmevaba 4K OLED teler pälvis tehnoloogiamessil CES 2023 kahes erikategoorias ka innovatsiooniauhinna.

Erinevalt tavalistest teleritest, kus kõik ühenduspordid asuvad taga või külgedel, on M3 varustatud eraldi Zero Connect boksi ehk lisaseadmega, mis saadab juhtmevabalt pildi- ja helisignaale teleri 97-tollisele ekraanile. Kuna Zero Connect boksi saab telerist eemale paigutada, aitab see luua puhta ja juhtmepuntrast vaba keskkonna, viies kaablid silma alt ära kuhugi mujale peitu.

Zero Connectil on mitu HDMI porti, kuhu saab ühendada näiteks kaabel- ja satelliit-digiboksi või mängukonsooli ning see ühildub juhtmevabalt ribakõlari muusikasüsteemidega. Juhtmevaba M3 ja Zero Connect boks annavad kasutajatele suurema valikuvabaduse teleri paigaldamiseks ning selle minimalistlik One Wall disain aitab muuta kodukujunduse üldpilti veelgi puhtamaks.

Ehkki pildil on näha mängukonsooliga kasutajat, pole LG veel maininud uue juhtmevaba ekraani viiteaega. Mängude jaoks peab juhtmevaba ühendus olema päris kiire ja vähese viitega.
Ehkki pildil on näha mängukonsooliga kasutajat, pole LG veel maininud uue juhtmevaba ekraani viiteaega. Mängude jaoks peab juhtmevaba ühendus olema päris kiire ja vähese viitega. Foto: LG Electronics

LG juhtmevaba lahendus on OLED-paneeliga.

Selleks, et tagada andmete sujuv ülekandmine boksist telerisse, töötas ettevõte välja algoritmi, mis tuvastab koheselt kõige optimaalsema edastusteekonna. Algoritm aitab ka minimeerida edastusvigu või häireid, kuna suudab tuvastada muutusi ruumis, nagu näiteks ringi liikuvad inimesed või lemmikloomad ja vastavalt sellele edastuskanaleid vahetada. Lisaks saab maksimaalse signaalitugevuse jaoks boksi antenni hõlpsalt pöörata või kallutada, et see ühtiks teleri asukohaga.

Zero Connectil on häältuvastus, mis aitab telerit ja sellega ühendatud seadmeid häälkäskluste abil juhtida ja sisse lülitada.

Hiigelekraani saab ka jalgadele seisma panna.
Hiigelekraani saab ka jalgadele seisma panna. Foto: LG Electronics

Teleri tagaküljele on integreeritud kronstein, millega saab selle paigaldada vastu seina ilma vaheta. Vaatamata suurele 97-tollisele ekraanile sulandub M3 oma minimalistliku One Wall disainiga igasse interjööri.

Kui heli ja pilt edastatakse juhtmevabalt, jääb veel üks küsimus: kuidas tuleb toide? 

Eks ikka juhtmest. Seega päris ilma juhtmeteta seda sajatollist hiiglast seinale riputada ei saa. Kuid CES-i tehnoloogiamessil oli ka üks mudel, mis ei vajanud toitejuhet ning imes end ise seina külge ilma kinnitusteta. Juhe siseneb ekraani taha aga niimoodi, et seina ja paneeli vahele ei jää õhuvahet. Kui peita kaabel veel seina sisse, siis saab üsna märkamatult toite telekasse vedada. Kaablipuntraga boks kõigi ühenduspesadega aga võib jääda kuni kümne meetri kaugusele.

Üks kaabel siiski on - toitekaabel.
Üks kaabel siiski on - toitekaabel. Foto: LG Electronics

Hind saab uuel mudelil olema ka ilmselt korralik, arvatakse, vaadates analoogse seeria LG Signature OLED R mudeli hinda - see võib ulatuda isegi ligi saja tuhande euroni, aga tootja ise pole veel uue mudeli täpsemat maksumust avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles