Ekspert kommenteerib: Wagneri sõdalased kasutavad Donbassis uutmoodi varustust droonide vastu (5)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline Donbassis leitud seade annab kiivrile või statiivile kinnitatuna Wagneri sõduritele varakult teada, kui läheneb Ukraina droon. Aparaat peaks lennumasinad tuvastama kuni kolme kilomeetri kauguselt.
Selline Donbassis leitud seade annab kiivrile või statiivile kinnitatuna Wagneri sõduritele varakult teada, kui läheneb Ukraina droon. Aparaat peaks lennumasinad tuvastama kuni kolme kilomeetri kauguselt. Foto: kaader videost / Ukraina kaitsejõud

Mitmetes blogides ja foorumites levib pilt hiljuti Ukraina sõjaväe Donbassis kätte saadud Wagneri palgaarmee sõduri kiivrivarustusest, mida pole varem nähtud. Teabetarkvara arendava Eesti ettevõtte SensusQ ekspert Erik Markus Kannike selgitab, millega võib tegu olla.

Ukraina sõdurid tabasid salapärased kiivrile kinnitatud seadmed lahingus Wagneri palgasõdurite rühma vägedega Donbassis, kirjutab Defense News. Sellist varustust pole varem Vene invasioonivägede varustuses nähtud.

Facebooki postitatud videos on näha uudne seade, milles võib ära tunda lasertuvastusseadme. Kiri «Spider» viitab aga salapärasele tootjale Shinex Tech, kus taolist varustust on toodetud, kuid nende koduleht praegu ei tööta.

«Hiljutine uus ja huvitav areng on esimeste üksikvõitlejale mõeldud droonivastaste vahendite ilmumine lahinguväljale ja seda just eelkõige Wagneri sõdurite hulgas,» kommenteerib Erik Markus Kannike. «See nii-öelda Spider-süsteem monteeritakse üksikvõitleja kiivrile, ning see suudab tuvastada tulejuhtimiseks kasutatavate droonide lasermõõtjate emissioone.»

Tuvastades lähedal oleva drooni ja selle infrapuna- või lasermõõdiku, hoiatab Spideri süsteem helisignaaliga ja annab teada ka drooni umbkaudse suuna ja asukoha. Nii on võimalik saada eelhoiatus lähenevast kaudtulest. Samamoodi saab tuvastada snaipri lasersihiku.

Seadme päritolu on segane, toode on seotud ettevõttega Shinex Tech.

Shinex Techi kodulehe arhiivist võib leida täpselt samasuguse välimusega seadme, mille kohta on öeldud, et see suudab drooni tuvastada kuni 3000 meetri kauguselt ja katab vaatevälja 240 kraadi ulatuses. Spideri võib kinnitada kolmjalale või sõduri varustuse külge (näiteks kiivrile).

Praeguseks veebist kadunud tootelehel on näha samasugune aparaat nagu wagnerlastel Donbassis kiivri küljes.
Praeguseks veebist kadunud tootelehel on näha samasugune aparaat nagu wagnerlastel Donbassis kiivri küljes. Foto: ekraanipilt / shinextech.eu / web.archive.org

Kui hakata otsima ettevõtte päritolu, siis viitavad kontaktid Tamperele Soomes, Lõuna-Aafrikale, Poolale ja Tšehhile. Samas on veider, et seade kasutab vene keelt, juhendid on vene keeles, kaardilingid Vene otsimootorilt Yandex ning koduleht samuti lisaks venekeelne.

Erik Markus Kannike siiski soovitab mitte lasta end eksitada Soome ja teiste riikide kontaktidest: «Tõepoolest, Shinex Tech on ennast osavalt peitnud nii Soome kui ka Tšehhi juriidiliste kehade, aadresside ja telefoninumbrite alla. Samas reedavad mõned asjaolud (Yandexi infrastruktuuri kasutamine) ning eelnevad kommentaarid fakti, et tegu on Vene Föderatsiooni taustaga ettevõtmisega.»

Näiteks detsembris 2021 VKontakte kommentaaris kinnitab Spideri süsteemi looja ise, et tegu on kokkuvõttes Vene firmaga: «Pange tähele, et tegemist on Venemaa eraettevõttega, millel on 24-aastane praktiline kogemus, sealhulgas välismaal. Igal aastal on meie tegevuse tulemuseks kahe kuni viie täiesti uue või kaasajastatud seadme ja terviklahenduse väljastamine.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles