Leke: Google plaanib teha oma AirTagi ja SmartTagi sarnase kadunud asjade jälitaja

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja Samsungi märgis Galaxy SmartTag, mille kaotamisel aitavad lähedusse sattunud teised Samsungi telefonid asja üles leida ja edastavad omanikule täpse asukoha. Sarnast süsteemi plaanib nüüd Google.
Selline näeb välja Samsungi märgis Galaxy SmartTag, mille kaotamisel aitavad lähedusse sattunud teised Samsungi telefonid asja üles leida ja edastavad omanikule täpse asukoha. Sarnast süsteemi plaanib nüüd Google. Foto: Samsung

Apple´il ja Samsungil on juba Bluetoothiga töötavad märgised (Tag'id), mis töötavad põhimõttel, et kui selline märgis kuskil ära kaob, saab üle maailma teiste samasuguste telefonide (vastavalt siis kas Apple´i või Samsungi) abiga oma kadunud asja üles leida, kui märgis on selle küljes. Nüüd plaanib sedasama ka Google. Nende võrgus aga saab olema ligi kolm miljardit telefoni, mille abiga on võimalik uusi märgiseid igalt poolt maailmast üles leida, kui ükskõik milline Androiditelefon selle Bluetoothi levialasse satub.

Programmikoodi, mis vihjab Google´i plaanidele oma träkker kasutusele võtta, leidis Androidi arendaja ja uurija Kuba Wojciechowski, kirjutab Ars Technica

Uut ülemaailmset Tag'i ehk väikest akuga seadet, mille asukohta saab teiste telefonidega tuvastada, töötavad välja Google´i targa kodu Nest arendajad ning see võib olla lisaks eraldi patareiga märgisele, nagu on näiteks AirTag, ka ükskõik milline muu Bluetoothiga seade: kõlar, kõrvaklapid (nagu on Samsungi Galaxy Budsid), mõni targa kodu andur, nutikell jne. Ehk siis Google tahab ilmselt teha ükskõik millisest Bluetoothiga seadmest AirTagi sarnase märgise, mida aitavad kadumise korral taga otsida kolm miljardit telefoni, kui mõni neist peaks kadunud asja lähedusse sattuma.

Linnades ja tihedalt asustatud kohtades tähendab see, et üsna kindlalt võib oma kuhugi unustatud nööpkõrvaklapi näiteks minutitega üles leida, sest mõni Androidiga seade ikka satub sellele piisavalt lähedale.

Muidugi käib andmevahetus anonüümselt, nii et telefonid, mis edastavad levialasse sattunud kadunud seadme asukoha, sellest telefoni omanikule midagi ei teata ning kadunud asja otsija ei saa samuti teada, millise telefoniga tema kadunud asi avastati.

Apple AirTagiga on aga seotud juba ka turvalisusprobleemid, kui näiteks kellegi jälgimiseks sokutatakse talle kotti märgis, mille asukohta saab anonüümselt jälgida.

Märgise töönimeks on Grogu, mis on ilmselt võetud seriaali The Mandalorian tegelaselt.

Millal uus märgis välja tuleb, pole veel teada, kuid Google on tavaliselt oma uusi tooteid esitlenud aasta keskel toimuval suurüritusel Google I/O.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles