Keha laenatakse inimeselt: tehisintellekt asub kohtusaalis esimest korda kaitsele (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Esialgu peab tehisintellekt kohtusse minema inimese vahendusel, päris jurist kuulab kõrvaklappidest, mida masinal öelda on ja loeb selle kohtunikule soravalt ette. Tulevikus ehk lubatakse masinal ka muul kujul USA-s kohtusaali astuda.
Esialgu peab tehisintellekt kohtusse minema inimese vahendusel, päris jurist kuulab kõrvaklappidest, mida masinal öelda on ja loeb selle kohtunikule soravalt ette. Tulevikus ehk lubatakse masinal ka muul kujul USA-s kohtusaali astuda. Foto: Peace,love,happiness / Pixabay

USA-s asub peagi kohtu ette jurist, kõrvaklapid peas. Oma kaitsejuttu ta ei aja, vaid vuristab ette selle, mille tehisintellekt talle kõrvaklappidesse räägib. Päris robotit veel seadused kohtusaali ärakuulamisele ei luba.

Peale tehisintellekti ChatGPT väljatulekut on see soravaid tekste koostav tehisintellekt saanud rakendust väga erinevates eluvaldkondades. Nüüd tahab San Franciscos asuv tarbijakaitse teemadega tegelev idufirma DoNotPay teha ajalugu esimese kohtulahinguga, milles asub kaitsele tehisintellekti juhitav advokaat.

Paraku tuleb kohtusaali vedada siiski inimkeha, sest nii näevad ette seadused. Firma esimene katse peaks sillutama teed robotjuristidele, mis asuvad lahendama tüütuid väikeseid kohtuasju või nagu firma ise oma kodulehel lubab, «kaeba kohtusse keda iganes».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles